Djurgårdens glädje – klart för Conference League

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-08-29 22.11

Deniz Hümmet blev målskytt för Djurgården. Arkivbild.

Djurgården är klart för Conference Leagues huvudturnering. 1–0 i kvalreturen mot Maribor räckte.

Men för Häcken blev det däremot inget avancemang.

1–0 på hemmaplan. 1–0 på bortaplan.

För Djurgården väntar en höst med spel i Conference Leagues huvudturnering.

– Magiskt! Det är någonstans det här som vi har eftersträvat hela tiden, säger Djurgårdens Deniz Hümmet i Aftonbladets sändning.

Laget hade med sig 1–0 i bagaget till Slovenien efter Tokmac Nguens mål hemma i Stockholm. Och väl i Maribor fick Djurgården en riktig drömstart. Redan efter fyra minuter tog Gustav Wikheim sig fram och serverade Hümmet som stötte in 1–0.

”Vi var det starkare laget”

Maribor – med den tidigare Serie A-stjärnan Josip Ilicic i startelvan – skapade några hyggliga chanser därefter, men Djurgården stod emot bra. Det blev extra tungt för slovenerna i den 59:e minuten då Lan Vidmar fick syna sitt andra gula kort efter en stämpling på Adam Ståhl.

När domaren sedermera blåste i pipan kunde djurgårdarna jubla. 2–0 totalt i dubbelmötet innebär spel i Europa den här hösten – och ett rejält klirr i kassan.

Lottningen sker på fredag.

– Vi visste från första omgången att för att ta oss hela vägen måste vi göra bra matcher hela vägen. Det blir en riktig Europakväll i kväll, om man säger så. Det smäller och är lite taktiskt. Vi var det starkare laget och jag tycker vi vinner välförtjänt, säger Hümmet.

Häcken utslaget

För Häcken blir det dock inget spel i Conference Leagues huvudturnering. Laget förlorade den första kvalmatchen mot tyska Heidenheim med 1–2. I returen var det också tyskarna som tog ledningen innan Häcken tack vare Zeidane Inoussa och Jeremy Agbonifo, kvitterade dubbelmötet.

Men med sex minuter kvar av ordinarie tid satte Bayern München-lånet Paul Wanner 2–2 i matchen och på tilläggstid fastställde Mathias Honsak slutresultatet, 3–2. Heidenheim gick således vidare med 5–3 totalt.