Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Kvinnojourer för äldre behövs – men kalla oss inte tanter

Jag studsade när jag såg ordet.

”Tantjourer” riktar sig till utsatta äldre kvinnor.

De behövs, men kalla dem något annat.

För mig är ordet tant förminskande. Ett vardagligt ord för äldre kvinna med omoderna kläder och gammalmodiga åsikter, enligt ordboken.

Eva Westerholm, 76, i Alingsås håller inte med mig.

”Ordet tantjour är tydligen lite provocerande för vissa då ordet tant har blivit ett skällsord. För mig är det något jag kallade kompisars mammor när jag var liten. Vi vill ta tillbaka det och använda det som benämning på vuxna kvinnor med livserfarenhet”.

Eva har varit med i kvinnojouren Olivia i Alingsås sen de startade 1987. Sen ett år tillbaka har de även en tantjour.

”Det är på sin plats att även synliggöra våldet mot äldre kvinnor”.


Jag håller med till 100 procent. Förutom att partnervåld och kvinnomord förekommer även bland äldre, finns utsattheten när man behöver vård och omsorg.

Våldet kan komma från barn och barnbarn, anställda i hemtjänsten och på äldreboenden.

”Våldet minskar inte när man blir äldre. Många äldre och även funktionsnedsatta är extra utsatta, de är beroende av hjälp och stöd. Det är också svårare att lämna efter ett långt förhållande och där det finns vuxna barn att ta hänsyn till”, säger Eva.

Nyligen kom Jämställdhetsmyndighetens rapport ”Ett värdigt liv - att åldras fredad från våld”. Man blir gråtfärdig av att läsa den.

En våldsam man hotar personalen och tar hem sin demenssjuka fru från det äldreboende där hon äntligen fått lite frid. En ”sexuellt utagerande” man kryper ner i en kvinnlig grannes säng på ett äldreboende. Ett vuxet barn bor med sin mamma och lägger beslag på hennes pengar för sitt missbruk.


Och ingen finns det att ringa. Ingen som man vet om. För kommunernas hemsidor ”har inga bilder på äldre personer vilket ihop med uteblivna skrivningar om att alla är välkomna sannolikt gör det svårt för äldre att förstå att de har rätt att få den hjälp som erbjuds”.

Vård- och omsorgspersonal som ser äldre fara illa vet inte hur de ska agera. När du fyllt 65, kan du hälsa hem. Jämställdhetsmyndigheten beskriver en närmast magisk åldersgräns, då äldre slutar vara män och kvinnor, och blir en enda grå, könlös massa, som dricker kaffe och inte längre anses ha ett enda bekymmer i världen.

Eva igen:

”Vi är sex-sju stycken 65-plus som är med i vår tantjour, och vi vänder oss till kvinnor i samma ålder. Vi jobbar utåtriktat nu för att synliggöra våldet och åker ut och pratar på träffpunkter, hos politiska partier och i äldrevården”.


Det är precis den här typen av aktiviteter som Jämställdhetsmyndigheten efterlyser. Mindre kaffebröd och bingo, och mer prat om knuffar, sexuellt våld inom äktenskapet och örfilar från hemtjänstpersonalen.

Men tant? ”Att vara tant brukar innebära osynlighet som erotisk varelse”, säger ordboken. Men hemtjänstanställda som begår sexuella övergrepp och våldtar ser inte offret som tant. Tvärtom.

För mig som är 69 år känns ordet tantjour fel. Ny benämning behövs på en bra och viktig verksamhet.

Följ ämnen i artikeln