Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Framtiden är här – då går strömmen

På väggen hänger färggranna tavlor med sentenser som: ”Learn for Life”, lär för livet. Lokalen vi sitter i tillhörde LM Ericsson på den tiden bolaget gjorde telefoner vid Telefonplan.

Vi är placerade i en halvcirkel. Framför oss har vi en kursledare som ska få oss fundera på framtiden.

– På svahili säger man inte bara: Tjena, tjena. I Tanzania säger man: Jag ser dig.

De vackra, vita funkisbyggnaderna runt Telefonplan uppfördes 1935–48.

Det läser jag i min smarta telefon, designad i Kalifornien och byggd i Kina av arbetare utan rättigheter.

Vi får ställa oss upp och rita av varandra. Jag ser dig! En ledarskribent tecknar mig som en hysteriskt skrattande professor Kalkyl.

Sedan talar en dam som kallar föreläsare för ”speakers”, anslagstavlan för ”parking lot”, anteckningar för ”notes” och kursdagen för ”en resa”. Som börjar i dag.

Ordet dialog förekommer flitigt. Envägskommunikation finns inte längre. I den moderna tiden vill alla ha ett ord med i laget.

Ericssons mest kända modell var Dialog. Den ersatte de tunga telefonerna av bakelit och kunde beställas i olika färger varav beige och svart var de vanligaste. Jag har fortfarande en svart hemma i hallen. Jag köpte den 1981, den levererades av en teletekniker och det tog tre veckor innan den kopplades på.

Det var förbjudet att använda andra telefoner än av Televerket godkända och Televerket godkände LM Ericssons.

Satte flinka arbetare ihop telefoner i denna lokal? Kände de att de byggde det nya kommunikationssamhället där människor förde dialog över stora avstånd? Det måste de ha gjort. Man kunde ringa interurbant till Hjo och Ytterhogdal och även beställa samtal till utlandet.

En beige Dialog var djärvare än en svart.

”Seize your potential”, utnyttja din potential, står det på en av de färgglada tavlorna. En skäggig engelsman berättar att internet förändras fort.

Sedan går strömmen ty det är tio grader kallt ute. Jag väntar på att någon ska säga att det kinesiska tecknet för kris också betyder möjlighet.

I skenet av stearinljus fortsätter kursen. Fladdrande skuggor. Otydliga ansikten. Kvällen var i morse framtid och detta kunde ingen förutse. Vi kan inte ladda våra telefoner, vi är i naturens våld. Framtiden är här.

Följ ämnen i artikeln