Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Killarna flockas kring medelålders morsor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En dansk yrvaken kolumnist har upptäckt det så kallade PMS-syndromet. Fast det är inte jobbiga menstruationsproblem han avser utan Pengar, Makt och Succé. Alltså det faktum att vackra kvinnor dras till äldre män med stålar. Jack Nicholson, Robert de Niro, Harrison Ford, Kevin Costner och Svennis är några exempel på åldringar som lyckats skaffa babes. Oj, vilken fräsch nyhet!

Inte.

För visst, Aje Philipson, 61, gifte sig häromveckan med Bathina El-Soudi, 25. Man kan förfasa sig, tycka det är patetiskt eller sucka över åldersnojor. Men känns det inte lite dammigt, tja nästan förlegat?

Unga kvinnor som gifter sig till makt och status och äldre män som vill bevisa sin virilitet har vi sett sedan tidernas gryning. (Eller så är de helt enkelt jättekära.)

Men min danska kollega har missat att det inte längre handlar om äldre män och yngre kvinnor. Det är motsatsen som är trendig. Vi snackar Unni Drougge och Niklas Salomonsson, Demi Moore och Aston Kutcher. Framför allt så är det mammastatusen som blivit inne. Gucci-reklamen med en modell med en baby på armen var första tecknet. I Sverige hakade MQ på.

Medan Aje Philipson gifte sig med sin unga fru hängde hans ex Grete Philipson på jättelika reklambilder över hela landet tillsammans med dottern Nina. Rik, cool och skitsnygg skåpade hon ut den före detta maken med ett vänt leende. Sådant är lite vackert.

Jepp, det är sant. Medelålders kvinnor har, helt otippat, blivit högvilt. På bara ett par år har mammor gått från en kvinnoroll med bespottad tragikstatus till babemagneter. Följ med ett gäng medelålders kvinnor på stan så får ni själva se. Unga män flockas i hjordar runt dem.

Enligt journalisten Karin Ström, som var den första att uppmärksamma fenomenet i tidningen Resumé, kallas detta för att Milfa. Milf står för Mothers I´d like to fuck, ("Mammor jag skulle vilja ligga med"). Kanske inte världens mest romantiska beteckning på mödrars attraktionskraft, men ändå.

Enligt "Milfarna" är mammor erfarna, stabila och vet vad de vill. Inga dramadrottningar utan smarta kvinnor som har ordnat det för sig.

Jo, jag vet. Allt blir trendigt med tiden, till och med hockeyfrillor och v-jeans. Men man kan ju bli lite glad ändå, för ska det vara jämlikhet så ska det vara på alla fronter.

Så svälj överlägsna kommentarer om åldersskillnader mellan par, eller äldre män som gifter sig med unga kvinnor. För vem utnyttjar egentligen vem? Om tio, femton år kommer dessa nygifta kvinnor att vara frånskilda, åtråvärda och stencoola. Skattar bäst som skrattar sist. Så länge det går framåt är det bra.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln