Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Ständiga krokben för mer el – trots ökat behov

Vattenfall meddelade i går att det inte är lönsamt att bygga havsbaserad vindkraft.

Alla verkar överens om att Sverige är i stort behov av att snabbt bygga ut elproduktionen.

Men verkligheten går i helt motsatt riktning.

Vattenfall meddelade i går att det inte är lönsamt att bygga havsbaserad vindkraft. Alla vindkraftsprojekt på land i år har fått nej.

Det finns allvarliga fel i hur Sverige sköter sitt energisystem.

Följ ämnen

Både svenska staten och privata aktörer borde rimligen göra allt för att så snabbt som möjligt bygga ut el-produktionen. Utredningar visar att el-behovet kommer att fördubblas de närmaste 20 åren när samhället snabbt måste elektrifieras för att få ner klimatutsläppen.

Istället lägger både staten, kommuner och andra aktörer krokben för Sveriges möjligheter att nå en snabb utbyggnad av elproduktionen.

Det senaste beviset är Vattenfalls besked i går att det inte blir lönsamt att bygga ut den havsbaserade vindkraftparken vid Kriegers Flak utanför Trelleborg.

Skälet är att Tidö-regeringen förra året ändrade förutsättningarna. Plötsligt skulle staten inte längre betala för att dra fram el-anslutningen till vindparken. Vilket den tidigare regeringen godkänt.


Skälet energiminister Ebba Busch gav var att det skulle råda neutralitet mellan de olika energislagen. Inget energislag skulle gynnas framför det andra.

Varpå samma energiminister häromveckan glädjestrålande välkomnade en utredning som föreslår att staten subventionerar ny kärnkraft med 300-600 miljarder kronor plus garanterar ett elpris på minst 80 öre per kilowattimme.

– Är det så att man inte hade ett livskraftigt projekt utan att man fick kostnaden för kablarna ombesörjda av surt förvärvade skattemedel från svenska folket då kan man fråga sig om projektet var så livskraftigt, sade Busch enligt SvD när hon 2023 klippte av subventionen för elanslutningar till havsbaserad vindkraft.


Men när det gäller kärnkraft är skattemedlen uppenbarligen inte lika surt förvärvade.

Jag trodde i min oskuld att det var regeringens ansvar att se till att det byggs tillräckligt med el-produktion, inte att lägga hinder i vägen för det enda energislag som går att bygga ut på kort sikt.

Regeringen är inte ensam om att stjälpa målet om en kraftigt utbyggd el-produktion.

Nyligen kom en rapport som visade att samtliga elva vindkraftprojekt på land som avgjordes under det första halvåret fick avslag. I sex fall var det kommunen som utnyttjade sitt veto. I några fall var det försvarsmakten som sa nej.

De elva vindkraftparkerna hade kunnat producera 16,7 Twh vilket motsvarar två av Sveriges befintliga kärnkraftsreaktorer. Istället blir resultatet noll kilowattimmar.

Åtminstone en av kommunerna, Smedjebacken, är öppen med att man egentligen är positiv till att godkänna mer vindkraft. Men att man lade in sitt veto eftersom det med nuvarande system inte finns någon ekonomisk vinst för kommunen eller för de som får sin närmiljö påverkad.

Detta är något många aktörer påpekat. Fungerande system för ersättning finns i Danmark, Finland och Norge. Ändå har regeringen inte lyckats samla sig till något förslag om en ersättningsmodell.

Vindkraftverk i Kriegers Flak.


I Kriegers Flak har Tyskland sedan 2015 en vindpark i gång och Danmark sedan 2021. Medan Sverige som vanligt är på efterkälken.

Man kan givetvis tänka sig att Vattenfall säger nej till det svenska projektet i syfte att försöka pressa regeringen att ändra sig när det gäller att stå för kostnaden för anslutningen till el-nätet.

Men ser man internationellt är det vanligt i andra länder att staten står för anslutningen till el-nätet.

Investeringar i havsbaserad vindkraft är dyra. Det är lätt att begripa att privata investerare vill känna att de har en chans att få tillbaka sina pengar. Då gäller det att hitta lösningar där staten och det privata näringslivet kan dela på riskerna. Ska det gälla för kärnkraften bör det ju också kunna gälla för andra energislag.

Det Sverige behöver är en plan för hur energisystemet ska byggas ut och någon som tar ansvar för helheten och att det blir gjort. Oavsett om det handlar om havsbaserad vindkraft, solenergi eller kärnkraft.

Svenska konsumenter vill ha tillräckligt med el till rimliga priser. Om det är vind, sol eller kärnkraft tror jag folk bryr sig mindre om. Bara systemet fungerar.


Så vad händer om förlamningen av el-utbyggnaden fortsätter?

Jo, när vi kommer till 2035 och det inte finns några färdigbyggda nya kärnkraftverk eller tillräckligt med vindkraft så riskerar det att uppstå ett stort el-underskott. Det kommer i värsta fall att leda till ransonering och kraftigt höjda priser för oss konsumenter.

Då kommer politiker från alla partier likt barnen på en skolgård att skylla på varandra precis som de gjort när det gäller att Sverige de senaste åren lagt ner fyra fullt fungerade kärnkraftverk. Vilket vissa tider skapat allvarliga brister i energisystemet i framförallt södra Sverige.

Men priset för käbblet blir det svenska folket som får betala.