Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Terrordåd i Tyskland spelar högerextrema i händerna

För högerextrema och invandrarkritiska partier kom terrordådet i Solingen med perfekt tajming.

En syrisk asylsökande som fått nej dödar slumpmässigt tre människor.

På söndag är det delstatsval i östra Tyskland. Dådet riskerar att öka extrempartiernas redan väntade stora framgångar.

I början av juni besökte jag en högerdemonstration i delstaten Thuringen i östra Tyskland. Det var strax efter att en afghansk man som fått nej på sin asylansökan mördat en polis i Mannheim, utanför Frankfurt.

Mordet utgjorde huvudämne i talarnas upprörda krav på att asylinvandringen till Tyskland måste få ett stopp.

Åhörarna svarade med talkörer ”Raus, raus”. Ut med dom.

Minnesplats efter dådet i Solingen.

Den fruktansvärda attacken i Solingen den gångna helgen väcker liknande känslor hos många tyskar i framförallt landets östra delar där den oreglerade invandringen ses som landets värsta problem.

En syrisk asylsökande som inte fått tillstånd att stanna gick med en kniv till attack mot människor som besökte en festival i den nordtyska staden. Han högg de intet ont anande offren i halsen. Tre av dem dödades omedelbart, åtta skadades. Själv lyckades han först undkomma i tumultet men anmälde sig sedan frivilligt hos polisen.

Islamiska staten tog på sig dådet men det är oklart om mannen agerade på direkt uppdrag av terrorgruppen.

Han skulle egentligen ha utvisats till Bulgarien för mer än ett halvår sedan för att få sin asylansökan prövad där men utvisningen genomfördes aldrig.

Redan tidigare pekade opinionsmätningarna på att AfD kan bli största parti i Thüringen och Sachsen.

Vänsterpopulist

Ett faktum som högerextrema Alternativ för Tyskland, AfD, använder på sina valmöten för att locka röster från missnöjda och rädda tyskar i delstaterna Thüringen och Sachsen där det hålls val till de lokala parlamenten på söndag.

Redan tidigare pekade opinionsmätningarna på att AfD kan bli största parti i båda delstaterna. Detta trots att den tyska säkerhetstjänsten har klassat just denna gren av AfD som en högerextrem säkerhetsrisk.

Dådet i Solingen riskerar att ytterligare öka på partiets röstskörd.

Inte bara deras förresten.

BSW med den kända vänsterpopulisten Sarah Wagenknecht som partiledare försöker också rida på den invandringskritiska vågen. Trots att partiet står långt till vänster i vissa frågor så försöker man locka väljare från AfD genom en nästan lika invandringskritisk linje.

Olaf Scholz försöker minska skadeverkningarna genom att utlova hårdare vapenlagar och snabbare utvisning.

Även i Ukrainafrågan står AfD och Wagenknecht på samma sida när de kräver att Tysklands stöd till Ukraina måste minska och fredsförhandlingar inledas med Vladimir Putin.

Men även övriga partier inser sprängkraften i invandringsfrågan. Det konservativa CDU:s ledare vill deportera asylsökande som fått avslag till Syrien och Afghanistan trots den osäkra situationen i dessa länder. Merkels efterträdare Friedrich Merz kräver också att alla flyktingar som fått asyl men som återvänder till sina hemländer på semester omedelbart ska fråntas sina uppehållstillstånd.

Säkerhetsventil

Förbundskansler Olaf Scholz inser att ett dåd av det här slaget utfört kort före ett val kan slå hårt mot honom och andra makthavare. Han försöker minska skadeverkningarna genom att utlova hårdare vapenlagar och snabbare utvisning av asylsökande som fått avslag.

Men eftersom han gett liknande löften tidigare utan att något hänt är det tveksamt om det räcker för att förhindra seger för AfD i lokalvalen.

Hur viktiga valen är understryks av att förbundskanslern personligen deltar i valrörelsen trots att det är först nästa år som det hålls val till förbundsdagen, det tyska parlamentet.

Scholz är inte den ende som fruktar att framgångar i de östra delstaterna ska hjälpa AfD till ett rekordval nationellt nästa år.

Än så länge finns en säkerhetsventil mot att AfD ska få vara med och styra lokalt eller på riksplanet. Alla övriga partier håller fast vid hållningen att inte ha något som helst samarbete med AfD.

Men det gör det också mycket svårare att bilda koalitioner lokalt. Delstaterna måste ju styras på något sätt.

Man skulle kunna tro att Tyskland med sin nazistiska historia skulle ha ett extra skydd mot högerextremism men så verkar det inte längre vara.

Lärdomen från Sverige och en rad andra länder ute i Europa är att det i längden är omöjligt att hålla ett parti som får 20-30 procent av rösterna utanför inflytande.

Till slut blir frestelsen att få makt genom att liera sig med de högerextrema alltför stor.

Följ ämnen i artikeln