Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Tyskland: Krav på flyktingstopp efter knivattack

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2024-08-27 06.00

Den misstänkte gärningsmannen i knivattacken i tyska Solingen förs ut från en helikopter av poliser med förstärkningsvapen.

Knivattacken på en stadsfest i tyska Solingen i fredags skakar landet.

Med fem dagar till delstatsval lovar förbundskansler Olaf Scholz hårdare vapenlagar, medan oppositionen kräver totalstopp för flyktingar från Syrien, den misstänkte gärningsmannens hemland.

Konserten gick mot sitt slut när gärningsmannen slog till. Torget i Solingen, ett par mil utanför Düsseldorf, var fullt med människor som samlats för att lyssna på musik och fira den västtyska industristadens 650-årsjubileum.

Plötsligt föll en man ihop framme vid scenen. Ett ögonvittne berättar för lokaltidningen att han först trodde att mannen hade fyllnat till, innan han såg ytterligare två personer ligga blödande på marken.

Efter en intensiv polisjakt med två gripanden under helgen kunde till slut även den misstänkte gärningsmannen – en 26-årig syrier som kom till Tyskland i december 2022 – gripas, efter att själv ha överlämnat sig till en polispatrull. I söndags tog terrorgruppen IS på sig attentatet och beskrev det som en hämnd för dödade muslimer ”i Palestina och överallt”.

Uppmärksammade attacker

Dådet är det senaste i en rad uppmärksammade knivattacker i Tyskland med gärningsmän från Syrien och Afghanistan, bland annat i maj, då en polis dödades då en afghansk man gick till angrepp mot ett islamkritiskt torgmöte i Mannheim.

Oppositionsledaren Friedrich Merz från kristdemokratiska CDU kräver nu ett totalstopp för flyktingmottagande från de två krigshärjade länderna, dock utan att beskriva hur det vore rättsligt genomförbart. Merz vill också att brottsdömda som inte har rätt att stanna i landet, men som av olika skäl inte kan utvisas, låses in på obestämd tid.

Även högerradikala AFD, som kan bli största parti i helgens två delstatsval i Sachsen och Thüringen, lyfter Solingen som konsekvensen av en misslyckad invandringspolitik, och skyller dådet på regeringen.

Skärpta vapenlagar

Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) besökte i måndags Solingen, och lovade då en skärpning av vapenlagarna i närtid. Men det räcker inte, anser kristdemokraten Hendrik Wüst, som styr i folkrika delstaten Nordrhein-Westfalen där Solingen ligger.

– Knivbrottslighet är en sak. Riktade attacker som begås av radikaliserade gärningsmän med sjuk ideologi är något annat, säger han enligt Süddeutsche Zeitung.