Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Trump har större saker att oroa sig för

Att följa åtalsspektalet mot ex-presidenten var lite som att kastas tillbaka till tiden då Donald Trump satt i Vita huset och en ständigt pågående mediecirkus dominerade amerikansk politik.

Plötsligt var kriget i Ukraina och den ekonomiska krisen som bortblåst från nyhetskanalerna som sände Trumps pånyttfödda såpopera nonstop.

Men trots all hype blev gårdagen lite av ett anti-klimax.

Trump har större skäl att oroa sig för de andra åtal som ligger i pipeline.

De åtalspunkterna som distriktsåklagare Alvin Bragg presenterade i går innehöll inga stora överraskningar. Betalningen till porrstjärnan Stormy Daniels var redan känd liksom de två andra betalningarna Trump låtit göra till andra personer som han ville få att hålla tyst.

I grunden är Trump misstänkt för bokföringsbrott som normalt inte skulle ha lett till åtal. Men eftersom syftet med de felaktigt bokförda betalningarna var att dölja information för det amerikanska folket som kunde ha påverkat utgången av presidentvalet 2016 så är det ett brott mot vallagarna i delstaten New York, enligt åklagaren.

Men de juridiska tveksamheterna är tillräckligt många för att fortsätta dela USA i två. De som tycker att det är rätt att åtala Trump och att alla ska vara lika inför lagen består mestadels av demokrater. De som tycker åtalet är en del i ”häxjakten” mot ex-presidenten består mestadels av republikaner.

För att ändra på det hade åtalet behövt innehålla nya brottsmisstankar eller mycket tydligare ange exakt vilket brott Trump gjort sig skyldig till.

Nu kan båda sidor fortsätta att gräva ner sig i sina skyttegravar.

Donald Trump under sitt tal i Florida efter domstolsförhandlingen i New York.

Tajmingen ett problem

Att bli åtalad för ett brott är ingen bagatell. Särskilt inte om det som i detta fall handlar om ett historiskt åtal mot en före detta president. Samtidigt är det säkert många som önskat sig att åtalet i just ett sådant unikt fall också haft större tyngd.

Brottet kan visserligen ge fängelse men i Trumps fall, som är tidigare ostraffad, handlar det sannolikt om villkorlig dom eller böter.

Att åklagaren lyckats få ihop 34 åtalspunkter beror på att han ser varje felaktigt bokförd faktura eller check som ett separat brott som i teorin kan ge fyra års fängelse.

Ett annat problem med åtalet är att nästa gång Trump ska upp i rätten är först i december. Det innebär att en eventuell rättegång troligen kommer att sammanfalla med primärvalen där republikanerna ska välja den kandidat som ska utmana Joe Biden i november 2024.

Tajmingen kommer att underblåsa republikanernas påståenden om att åtalet är politiskt motiverat och att syftet är att hindra Donald Trump från att ställa upp i presidentvalet.

I balsalen i sitt hem i Mar-a-Lago i Florida gick en något stukad ex-president till motangrepp mot åklagaren och domaren som han hävdar är ”Trump-hatare”.

Donald Trump på plats i rättssalen.

Mörka moln

Trump försöker vända åtalet till någonting positivt som kan hjälpa honom att elda upp sina anhängare och öka bidragsviljan till hans presidentkampanj.

Men det finns andra mörka moln som tornar upp sig på ex-presidentens himmel.

Åtal kan väntas i ytterligare tre fall som alla framstår som betydligt allvarligare än mutpengarna till en porrstjärna.

* Försöken av påverka valutgången i presidentvalet i delstaten Georgia 2020.

Här finns det ett väldigt tydligt bevis i form av det telefonsamtal som Trump hade med den valansvarige i Georgia. Där uppmanade dåvarande presidenten Trump Brad Raffensperger att hitta så många röster att Trump kunde utropas till segrare. Om det blir åtal eller inte borde avgöras under året.

* Innehav av hemligstämplade dokument.

När Trump lämnade Vita huset tog han med sig flera hundra topphemliga dokument till sin privata bostad i Florida. När han uppmanades lämna tillbaka dokumenten vägrade han.

Ett allvarligt brott som dock delvis hamnat i ett annat ljus sedan det blivit känt att hemligstämplade dokument från hans tid som vicepresident även hittats i Joe Bidens bostad. Denne lämnade dock omedelbart tillbaka dessa.

Statskupp

* Presidentens inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021

Den kanske allvarligaste punkten av alla ifall justitiedepartementet väljer att åtala Trump. Då handlar det om mycket allvarliga brott som uppvigling och försök att genomföra en statskupp. Här finns redan en omfattande offentlig bevisning i form av vittnesförhör i kongressen med många av Trumps egna medarbetare i Vita huset. Men det är oklart om och när det blir ett åtal.

När det gäller gårdagens inställelse i rätten har Trump hela det republikanska etablissemanget bakom sig. Till och med en stenhård Trumpkritiker som senatorn Mitt Romney anser att åtalet är politiskt motiverat. Samma åsikt har alla Trumps tänkbara motkandidater till presidentnomineringen.

I de tre fall där vi fortfarande väntar på eventuella åtal ställer sig ledande republikaner betydligt mer avvaktande eftersom anklagelserna är av betydligt allvarligare karaktär.

På kort sikt kan Donald Trump gynnas av det första åtalet. Det har redan gett honom extra uppmärksamhet, högre bidrag till kampanjkassan och en större chans att vinna partiets nominering. I primärvalen är det de mest hängivna republikanerna som röstar.

I presidentvalet i november nästa år, är läget ett helt annat. Där måste Trump locka till sig miljontals oberoende väljare.

Men en ex-president som står under ett och kanske flera avtal lär knappast vara en röstmagnet för väljargrupper som redan tidigare ställt sig skeptiska till Donald Trump.