Trump höll ovanligt tal efter åtalet: ”Såg olycklig ut”

Publicerad 2023-04-05

Donald Trump flög tillbaka till Florida efter att ha skrivit historia i New York.

Där höll han ett försvarstal som var ovanligt kort och relativt återhållet.

”Han såg olycklig ut”, skrev New York Times kommentator.

Åtalet i New York på tisdagen var historiskt. För första gången någonsin åtalades en amerikansk president för brott.

Trump misstänks ha förfalskat bokföringen i samband med utbetalningar av så kallade hyschpengar under valrörelsen 2016. De gick till en porrstjärna, en Playboymodell och en dörrvakt.

Åklagaren Alvin Bragg har valt att klassa de 34 åtalspunkterna som grova och menar att förfalskningen syftade till att dölja ett större brott. Han ville dock inte specificera vilket, men uppgav att både lokala och federala vallagar är aktuella. Av allt att döma syftar Bragg på att Trump brutit mot reglerna för finansiering av valkampanjer.

– Det här är kriminellt, oavsett vem du är. Vi kan inte acceptera och normalisera kriminellt beteende, sa åklagaren på en presskonferens.

Experter: Inga överraskningar

Efteråt väckte flera politiska kommentatorer i USA frågor kring åtalets tyngd. Flera lyfte att det inte innehöll några överraskningar.

– Det är ett intressant skifte i dag eftersom vi den senaste veckan har gått igång på att att det måste finnas något mer än vi känner till. I dag fick vi veta att det bara var samma saker som vi redan visste, sa CNN:s juridikexpert John Miller i tv-studion.

Trumps tal pågick i mindre än en halvtimme.

Flera bedömare ställer sig frågade till att åklagaren valt att klassa åtalspunkterna som grova eftersom New Yorks strafflagar i första hand kategoriserar den här sortens bokföringsbrott som mindre allvarliga.

– En av de komplicerade juridiska frågorna är att åklagaren, genom att uppgradera brotten till varliga, måste bevisa att bokföringen förfalskades för att begå ett annat brott, sa CNN:s seniora juridiska analytiker Elie Honig.

Trump angrep domaren

Donald Trump förklarade sig ”icke skyldig” i domstolen på Manhattan. Efteråt flög han hem till Florida där han under natten till onsdagen, svensk tid, höll ett tal på en presskonferens.

Inför sina supportrar kallade han rättsprocessen ”en förolämpning” och attackerade åklagaren för att vilja sätta dit honom personligen:

– Det enda brott jag begått är att utan fruktan försvara vårt land från dem som vill förstöra det.

Trump uppmanade åklagaren att lämna sitt jobb. ”Han borde åtalas, allra minst borde han avgå”, sa han.

Trump angrep både åklagaren och domaren, deras familjemedlemmar och sa att åtalet är ”fejkat”.

– Det lämnades in bara för att påverka valrörelsen 2024. Det borde läggas ner.

Han sa också att åklagaren Alvin Bragg är den som borde åtalas:

– Mina advokater kom och sa: Det finns inget här, de säger inte ens vad du har gjort. Han borde åtalas, allra minst borde han avgå.

Ovanligt kort tal

Trump pratade också en hel del om den parallella rättsprocessen kring de hemligstämplade dokument som han tog med sig från Vita huset. Han påstod att Ryssland aldrig hade attackerat Ukraina om han vore president. Och han sa att USA ”är på väg åt helvete”.

Men även om ämnena varierade var talet ovanligt kort för att vara Trump – bara drygt 25 minuter. Vid tidigare valmöten och framträdanden har han ofta pratat i två timmar, exempelvis när han i november tillkännagav sin kandidatur till presidentvalet 2024.

”Såg olycklig ut”

Trump var också relativt återhållen och höjde inte rösten på samma sätt som ofta gjort tidigare. New York Times politiska kommentator Maggie Haberman skrev i tidningens direktrapportering att Trump ”inte trivdes” vid mikrofonen och konstaterade att han ”släppte ut en intensiv mängd ilska men med lugn röst”.

Maggie Haberman förvånades särskilt över hur talet slutade.

”Bara sådär hade han plötsligt pratat färdigt. Han klev ner från podiet och klappade händerna, men såg olycklig ut. Jag har en stark känsla att han avvek mycket från manus”, skrev hon.

CNN:s politiska kommentator David Axelrod sa i studion att Trump ”inte tog chansen”.

– Han lät som en man i en bar som klagade över sin dåliga skilsmässa.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln