Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Allmänna vårdkön – underklassens kö

Ett litet barn står på huvudet och man tänker att det är säkrast att en doktor får titta på henne. Det är nog ingen fara. Men man törs inte chansa.

Man åker till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Man blir sittande i väntrummet. Flickan somnar. Flickan vaknar. Det kryper i benen på barn och vuxna.

Efter nästan fem timmar får hon äntligen träffa doktorn. Han lyser i ögonen och ställer frågor. Undersökningen är strax klar och man far hem, lugnad.

För den som inte vill sitta fem timmar i ett överfyllt väntrum finns numera alternativ. Det privata barnsjukhuset Martina på Östermalm i Stockholm öppnade 2008. Jag kontaktar kliniken och frågar om väntetider och får svaret att statistik saknas eftersom tiderna inte är något problem.

”Vi är en väldigt liten inrättning och patienterna är få.”

Det kostar 899 kronor i månaden att få tillgång till Martinas lättakut.

Omsättningen har tredubblats på fem år.

För den som har pengar är det naturligtvis trevligt att garantera sitt barn snabb och bra vård.

Svante Norgren, chef för Astrid Lindgren, säger att Martina knappast har påverkat landstingets barnsjukvård. Det enda han kommer på är att det blivit svårare att rekrytera personal eftersom Martinas får högre löner.

Att betala 899 kronor i månaden till privat sjukvård är inte att ”köpa sig förbi kön”. Att påstå något sådant är demogiskt och intellektuellt ohederligt. Den som vänder sig till Martina knycker inte platsen för någon på Astrid Lindgren.

Problemet är ett annat och mer subtilt.

Med inrättningar som Martina och privata vårdförsäkringar för vuxna förändras samhällets referensramar. Eliten skapar sig ett eget välfärdssystem. Därmed blir den allmänna sjukvården en allt mer perifer fråga, ett teoretiskt problem, inget som direkt berör dem som bestämmer över samhällets resurser.

Dit eliten går rör sig snart skikten under. 899 kronor i månaden är väl saftigt men snart kommer billigare alternativ för medelklassen.

Den allmänna sjukvården svarar med att försöka bli effektivare. Bra. Ledningen för Astrid Lindgren har varit på – Scania. För att lära sig planering och hantera flöden. Bra.

Men på sikt kommer den gemensamma sjukvården att försämras. Det är ju ändå bara underklassen som går dit.

Följ ämnen i artikeln