Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Var finns det egna krismedvetandet?

Vilket otroligt gnällande det har varit om evakuering av svenskarna från Libanon. Jag må vara lätt avtrubbad eftersom jag läste om det i Bagdad, men häpnade likväl över hur vuxna människor satte sig ned på rumpan och krävde att de svenska myndigheterna skulle rädda dem.

En mamma med ett barn på armen sa att de sköt och att de skulle dö. Om så var fallet, varför sprang hon då omkring på stan i stället för att uppsöka en källare?

Jag kan förstå att man blir livrädd om det faller bomber men herregud, lite besinning får man faktiskt visa, särskilt när det är kris och man har barn.

Och trots alla klagomål har det visat sig att UD, som helt klart lärt sig av tsunamin, faktiskt visade framfötterna och gjorde ett fantastiskt jobb. 6800 svenskar har evakuerats. Inte ens USA, vars marinkårssoldater har som uppgift att hämta amerikanska medborgare ur krigsdrabbade länder, har lyckats agera så snabbt och effektivt.

All heder till utrikesminister Eliasson och hans personal på UD. Otroligt bra jobbat. Ni förtjänar all kredd.

Ta bara semestrande UD-tjänstemannen Niklas Kebbon som genast åkte till ett semesterstängt konsulat när han förstod vad som höll på att hända. Tillsammans med två lokalanställda lyckades han rådda fram bussar och evakuera 750 svenskar. Ändå blev han utskälld för att evakueringen var rörig. Tja, märkligt vore det väl om allt flöt perfekt.

Och undra hur många svenskar som erbjöd sig att hjälpa till? Alla har vi väl ett eget ansvar.

Ännu värre var mamman som klagade över att fraktfartyget hon evakuerades med var för smutsigt och att det inte fanns mat. Herregud, varför hade hon inte skaffat något att äta i Beirut? Om jag hade haft en ettåring så skulle jag bunkrat förnödenheter för flera dagar, köpt dem på svarta marknaden, bytt mina smycken mot käk.

Var finns krismedvetandet?

Jag vet att rädsla slår ut det logiska tänkandet och gör att man reagerar annorlunda. Om man inte har varit i en sådan situation så är det självklart svårt att veta hur man ska bete sig.

Men det är som Aftonbladets duktiga reporter Urban Hamid skrev häromdagen:

Kvar i Libanon finns de som inte är svenskar, de bortglömda miljoner som inte har någonstans att fly.

Undrar vilka krav de har på sina myndigheter.

Följ ämnen i artikeln