Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

’Jag såg direkt att han inte hade arbetat för pengarna’

Han vaknar och ser att det fortfarande är mörkt ute. Han får en impuls att stanna i sängen och vänta tills solen går upp och det bildas en gloria runt rullgardinen.

I så fall måste han vänta länge. Kanske kommer han inte alls upp, inte om dagen blir som i går när det rådde skymning mellan mörker och mörker.

Han stiger upp.

Han dricker te i den stora blå engelska koppen av tunt porslin. En halv liter. Han har svårt att dricka te i någon annan kopp.

Ett barn skyndar till skolan. Ett annat barn ropar hej då. Sedan går hans fru.
Han har tre dagstidningar framför sig på bordet. Nu är det slutsnackat, säger SvD till Zlatan. Det är dags att börja snacka Zlatan, säger DN.

En forcerad röst i radion berättar att hemliga polisen snart har tillgång till medborgarnas mejl- och telefontrafik.

Radion är en Tivoli Audio, en låda med tre reglage och förunderligt bra ljud. Han hade i många år en Philips men den lekte ett litet barn sönder. Han hade en tv- apparat från Philips också. Fantastisk kvalitet. Tynade bort i ålderdomssvaghet efter 22 år. Så han köpte en ny av samma fabrikat, en platt, och hängde den på väggen.

Den håller väl också i 22 år? sa han. Visst, sa försäljaren. 36 000. Den var föråldrad veckan efter.
Rösterna i radion växlar men talar om samma sak. Han tänker på förste kriminalassistent Lederer, chef för detektiva polisen i Prag, som gick i pension den 30 mars 1909.

Lederer var i tjänst i 38 år. En gång gick han in på ett kafé och fram till en karl som drack champagne, tog honom i nacken och släpade honom till arresten. Det visade sig att mannen var en bedragare från Prags södra förorter. På frågan hur han kunde veta att mannen var en skurk svarade Lederer:

– Jag såg direkt att han inte hade arbetat för pengarna.

Radion säger att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA övervakade 33 miljoner norska mobilsamtal under 30 dagar.

Undrar vad förste kriminalassistent Lederer hade tänkt om det.

Teet är urdrucket. Han vänder sig om och ser ut genom balkongdörren. Mörkret har blivit grått. Blir det sol i dag? En kråka kraxar. Han reser sig och stänger av radion. Så börjar ännu en dag i november 2013.

Följ ämnen i artikeln