Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”God smak”, den kan bli äcklig med tiden

Förra veckan avslöjades att minst 97 dömda sexualbrottslingar arbetar på svenska skolor. Jag kom då att tänka på en liten dikt som Nya Wermlandstidningen lät publicera 1981. Ansträng er för att hänga med i värmländskan, det är värt besväret:

Magistern, magistern

pöjkera fessler på mej

unner kjolera

säj öt döm magistern

att di int får göre

tocken där

för

ja har inga

byxer på mej

söm magistern vet

Detta ansågs vara höjden av folklig humor. Författaren hette Stig Berg, till yrket PR-man, en tid reklamchef på Wasabröd, och bygde­poet med enorma framgångar. En samlingsvolym med hans dikter kom ut i fjorton upplagor.

Den ovan är från ”Fölkprat 3”. Boken publicerades på Nya Wermlandstidningens förlag och på baksidan staplades utdrag ur positiva recensioner av de två tidigare volymerna. ”Boken har budskap som går över alla språkgränser. Gjord för nöjsam högläsning.”

Läsarna förmodades skrocka åt skolflickan under vars kjol även magistern kikade. ”Ja har inga byxer på mig. Söm magistern vet.” Ha ha ha!

Jag vet inget om Stig Berg mer än att han fortfarande tycks vara en kultförfattare i Värmland. NWT rapporterade förra året att ”Film i Värmland” var i färd med en dokumentär om diktaren från Nykroppa. Han dog 1998.

Jag antar att flickan utan trosor var ett lokalt skämt som han plockade upp. Eller också kom han på den suveräna vändningen, ”söm magistern vet”, och tänkte att den måste nyttjas.

Det intressanta är hur snabbt våra värderingar förändras. Den roliga dikten av en firad författare vore i dag en skandal. Om NWT, Värmlands konservativa fästning, hade publicerat den skulle Stig Berg tillsammans med förlagschefen fått löpa gatlopp som var mans sliskiga nidingar.

Inget gör oss så förbannade och upprörda som övergrepp på barn och det hade magistern uppenbarligen ägnat sig åt.

Jag blir mer förundrad än upprörd över Bergs dikt. Var detta roligt? 1981?

Å andra sidan är vändningen så absurd, ja, grotesk, att dikten fastnar. Några skrattar. Några blir upprörda. Jag är inte säker på om den är ett skämt eller ett drama.

God smak? Sedlighet? Om man tog hänsyn till sådant funnes varken någon litteratur eller humor att tala om.

Följ ämnen i artikeln