Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Så vill S vinna tillbaka väljare – och makten

Maria Davidsson/TT, Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-08-27 16.12

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S) håller pressträff om "En ny riktning för Sverige" på Runö kursgård i Åkersberga.

Socialdemokraternas partiledning har nu fått in över 200 förslag på ny politik – och en hel del handlar om skarpare integrationspolitik.

Detta blir grunden när partiet ska försöka återvinna regeringsmakten.

Förra året tillsatte partiet elva arbetsgrupper för att ta fram nya förslag. De har nu levererat en diger lunta, som ska behandlas av S-kongressen nästa år.

– Det är det största politiska reformarbetet som vårt parti har genomfört på decennier, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Han vill inte peka ut några enskilda förslag som han känner extra för eller tycker är särskilt viktiga.

Få bort utsatta områden

En stor del av förslagen – 86 stycken – handlar om integration.

– Den segregation och de utsatta områden som Sverige har i dag är fullständigt ohållbara, säger Lawen Redar, som ansvarat för gruppen som tagit fram ny integrationspolitik.

Förslagen handlar bland annat om en mer kontrollerad integrationsprocess, där Redar och hennes kollegor en gång för alla vill avskaffa ebo, alltså lagen om att asylsökande kan bosätta sig i vilken kommun de vill. Andra förslag handlar om skola och vikten av att lära sig svenska.

När det gäller gängkriminaliteten föreslås bland annat en ny påföljd som ytterst innebär att unga som inte sköter sig kan sitta livstid i fängelse, en ny svensk antimaffia-lagstiftning och ett program för riskfamiljer.

Vinna landsbygden

En av orsakerna till att S satte i gång det stora arbetet är att man vill vara ett parti som går mer i takt med tiden. Till exempel har partiet tappat traditionella väljare i bruksort och ute i landet, som inte sällan känner sig ”bortglömda”.

Ett av förslagen som ska motverka detta är att det ska finnas poliser i varje kommun. Ett kostsamt förslag, som i likhet med alla andra förslag från arbetsgrupperna inte har någon prislapp.