Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Larmet inifrån: ”Fyra skäl till att Harris förlorar”

Uppdaterad 00.55 | Publicerad 00.55

Kamala Harris har tappat sitt försprång mot Donald Trump i de senaste veckornas mätningar.

Nu sprider sig rädslan inom Demokraterna.

Internt i partiet nämns fyra skäl till att hon är på väg att förlora, skriver The Hills kolumnist Douglas Mackinnon.

Joe Biden hoppade av, Kamala Harris ersatte – och fick en rivstart i opinionen gentemot Donald Trump. I tv-bolaget NBC:s mätning i september ledde hon nationellt med 49 procent mot Trumps 44.

Nu, en månad senare och med tre veckor till valet, är försprånget utraderat. Ställningen är 48–48 och andelen osäkra väljare har sjunkit från sju procent till fyra.

Tendensen går igen i flera andra mätningar.

Sajten Fivethirtyeights sammanvägning av opinionsläget visar visserligen fortfarande en ledning för Harris med 2,5 procentenheter, men det är en minskning från toppnoteringen på 3,7 procentenheters försprång i slutet av augusti.

De nationella mätningarna är dessutom ett trubbigt mått på vem som blir president.

Valet avgörs i praktiken i de sju viktigaste vågmästarstaterna. Där har Trump, enligt snittvärdet från Realclear polling, den senaste månaden utökat sitt försprång från 0,2 till 0,4 procentenheter.

Donald Trump.

Oddsen: Trump har gått om

Det är alltså oerhört jämnt och i princip varje varje mätning har större felmarginal än ledning för någon av kandidaterna. Men Trumps medvind syns över hela linjen.

Ett annat mått, spelbolagets odds, ger honom just nu 54,1 procents chans att vinna, enligt Realclear pollins sammanställning. För Harris är sannolikheten 44,9 procent. Snittoddsen har dessutom ändrats dramatiskt bara de senaste dagarna – Trump gick om den 6 oktober och har sedan dess drygat ut sin ledning till nästan 10 procentenheter.

Nu växer frustrationen inom Demokraterna.

– Folk är nervösa. De vet att det är jämnt i mätningarna. Många av oss har flashbacks till 2016 också. Vi vet att det kan gå åt fel håll trots att känslan är bra, säger en källa nära Harris-kampanjen till CNN.

Kamala Harris.

Listar fyra skäl

Den amerikanska politiktidningen The Hill publicerade på söndagen en kolumn av Douglas Mackinnon, politisk konsult med bakgrund i Vita huset och Pentagon under de republikanska presidenterna Ronald Reagan och George Bush den äldre.

Han hänvisar till samtal med tre källor inom Demokraterna och listar fyra skäl till varför de anser att Harris är på väg att förlora.

Harris person

Enligt Mackinnons uppgiftslämnare ses hon helt enkelt inte som en bra kandidat, något som visade sig redan i primärvalet 2020 där hon deltog och slogs ut. Hon anses sakna självförtroende och verkar skräckslagen att svara på frågor som hon inte fått veta i förhand. Det är, skriver Mackinnon, ingen överraskning för de som följer politiken dagligen, men en ny insikt för väljarna.

Intervjusvaret

Harris tyngs redan ner av tillkortakommanden under mandatperioden och förra veckan förvärrade hon läget i en intervju med ABC, enligt Mackinnon. Hon fick frågan om hon skulle ha gjort något annorlunda än Biden de senaste fyra åren och svarade:

– Jag kan inte komma på nånting. Ingenting.

Inte överraskande har Trump-kampanjen använt klippet i sina kanaler, skriver Douglas Mackinnon.

Trump-kulten

Personkulten kring Donald Trump gör honom svår att besegra, enligt Mackinnons källor. Hans inbitna supportrar är lojala redan från början och Kamala Harris riskera att möta samma öde som Hillary Clinton 2016 och Ron DeSantis i republikanernas primärval tidigare i år. Samtidigt sliter Harris med att mobilisera de väljargrupper som krävs för seger. På söndagen skrev The Hill att hon tappar mark flera vågmästarstater i förhandsregistreringen av väljare.

Kärnväljarna

Det finns potentiellt miljontals av Demokraternas kärnväljare som känner att de hade det bättre för fyra år sedan än nu, skriver Mackinnon. Enligt hans sagesmän i partiet anses det vara det viktigaste skälet till Harris motvind. Han skriver också att att det finns en intern farhåga att både Harris och partiet har gått för långt åt vänster. Det anses inte bara sänka hennes chanser i årets val, men också försvåra för Demokraterna att hitta en mer mittenorienterad kandidat 2028.