Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Donald Trump drar ifrån i mätningarna

Publicerad 05.00

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump, fotograferad vid ett kampanjmöte i Reading i Pennsylvania på onsdagen.

Republikanernas presidentkandidat, expresident Donald Trump, har medvind. Han har gått om motståndaren och demokraten Kamala Harris i flera viktiga vågmästarstater.

Mindre än fyra veckor återstår till presidentvalet i USA och båda kampanjerna spurtar. Det verkar gynna republikanen Trump. De senaste dagarna har han gått om vicepresident Kamala Harris i de viktiga vågmästarstaterna Michigan och Pennsylvania, enligt det genomsnitt av aktuella mätningar som Real Clear Politics publicerar.

Läget är dock mycket jämnt. I Michigan leder Trump med en halv procentenhet och i Pennsylvania är övertaget 0,2 procentenheter – vilket är inom felmarginalen.

Republikanen har även lyckats hålla distansen till Harris i viktiga Georgia. För en månad sedan var det i princip dött lopp där men nu leder Trump med i genomsnitt en procentenhet.

Totalt har Donald Trump nu övertag i fem av de sju utpekade vågmästarstaterna – de platser där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet och där USA:s presidentval faktiskt avgörs.

Tendensen syns även hos spelbolagen. Enligt sajten Election Betting Odds, som sammanställer odds från sex spelbolag, har Trumps chanser att vinna valet den 5 november stigit till 51,8 procent. Harris chanser har dalat till 47,4 procent, enligt uppgifterna.

Vicepresidenten har dock ett övertag i den nationella opinionen: 49,2 procent av väljarna vill att Harris flyttar in i Vita huset jämfört med 47,2 procent för Trump. USA:s komplexa elektorssystem gör dock att en kandidat kan vinna valet utan att ha stöd av en majoritet av väljarna.