Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Efter kritiken: Fem Harrisintervjuer på tre dagar

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-10-07 13.49

Demokraternas presidentkandidat, vicepresident Kamala Harris, fotograferad förra veckan i Washington DC.

Från aborträtt till Gazakriget och synen på Israels Benjamin Netanyahu.

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris har kritiserats för att ducka medieframträdanden. Nu bryter hon trenden med en rad intervjuer.

– Vi har nu 20 delstater med Trump-abortförbud, inklusive förbud som inte gör undantag för våldtäkt eller incest.

Harris är svartklädd och ser resolut ut när hon ger sig i en kritisk utläggning om motståndaren Donald Trump i den populära podcasten Call her daddy.

Vicepresidenten avfärdar Trumps utspel om att han vill vara kvinnors ”beskyddare” och påminner om att republikanen sagt att den som gör abort bör straffas.

– När han var president handplockade han tre medlemmar till Högsta domstolen för att de skulle riva upp det skydd som Roe vs Wade utgjorde, säger hon.

Roe vs Wade är ett HD-utslag från 1973 som slog fast att aborträtten nationellt var grundlagsskyddad. Det gällde fram till 2022 då utslaget hävdes och frågan skickades tillbaka till delstaterna.

Räknar timmar

Harris utspel är sannolikt väl kalibrerat med tanke på de miljontals kvinnor som varje vecka lyssnar på programledaren Alex Coopers podd om bland annat relationer, sexualitet och psykisk hälsa.

Fyra veckor före valet tampas vicepresidenten fortfarande med att delar av väljarkåren säger att de inte känner henne och inte vet vilken slags president hon skulle bli.

Lägg därtill att Trumpkampanjen kritiserar henne för att hålla sig undan medier. Den konservativa nyhetskanalen Fox News, som anses stå Trump nära, har en widget på sin hemsida som räknar de dagar, timmar och minuter som gått utan att vicepresidenten kallat till presskonferens.

Relation till Netanyahu?

Vid sidan av podcastframträdandet är Harris i veckan med i tv-programmen The late show med Stephen Colbert samt The view och radioprogrammet The Howard Stern show. Hon har också låtit sig intervjuas i anrika 60 Minutes valspecial – ett framträdande Trump tackat nej till.

I 60 Minutes, som sänds natten mot tisdag svensk tid, pressas Harris om Vita husets stöd till Israel under Gazakriget och relationen till premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt nyhetssajten The Hill som tagit del av ett utdrag. På frågan om Netanyahu är USA:s allierade svarar hon:

– Med all respekt, en bättre fråga är ”har vi en viktig allians mellan de amerikanska och israeliska folken?” Svaret på den frågan är ja.

Hennes vicepresidentkandidat, Minnesotaguvernören Tim Walz, ställer sig också framför kamerorna. I helgen intervjuades han av Fox News och under natten till tisdagen gästar han Jimmy Kimmel Live.