Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Ett år efter kraschen – Peter har fortfarande inte kunnat flytta hem

Publicerad 2024-10-14 21.10

Den flyende mördarbilen kraschade rakt in i Peter Erikssons radhus i Jordbro. Förödelsen var total.

Mer än ett år senare har familjen inte kunnat flytta hem igen.

– Jag längtar efter min bioduk, säger Peter Eriksson.

En grillfest i Jordbro den 27 september 2023 förvandlades till skrik och panik när en vit bil körde fram och sköt mot grilldeltagarna. En 23-årig man dog. Hans vän skadades allvarligt.

Strax därefter vaknade Peter Eriksson i sitt radhus i Jordbro av ljudet av krossat glas.

– Jag hörde smällen och sen allt glassplitter. När jag hörde att några rörde sig på nedervåningen trodde jag att det var inbrott och ringde 112, berättar Peter Eriksson.

Men det var inget inbrott.


Chatten visar kaoset efter mordet i Jordbro: ”Aina överallt”


Bilen med de misstänkta mördarna hade kört rakt genom trädgårdsstaketet in i Peter Erikssons hus och slitit upp hela fasaden. Den förstörde hall, vardagsrum och kök, rev sönder trappan till övervåningen innan den stannade - mitt i huset.

På övervåningen gömde sig Peter och när han hörde att personerna kom upp dit trodde han att det var kört.

– Jag tänkte att de var ute efter att skjuta mig eller varandra, säger han.

”Allt var krossat”

När Aftonbladet besökte Peter Eriksson några timmar efter skräckuppvaknandet låg allt huller om buller. Kära ägodelar låg bland bråte och isolering. Tryckvågen hade kastat glassplitter hela vägen över garagetaket och fyllt grannens altan.

– Allt var krossat. Kollar man på bilderna från när ni var här sist så ser man inga möbler. Men här i köket stod ju ett köksbord och sex stolar innan bilkraschen. Ute i trädgården hade vi ju haft trädgårdsmöbler. Det är sådant jag kommit på i efterhand och undrat vart allt tog vägen, säger Peter Eriksson när han står i det renoverade köket.

Köksskåpen gapar fortfarande tomma. Spis saknas. Men väggar och golv är på plats. Allt är numera splitternytt i huset som Peter och familjen flyttade in i för 24 år sedan. Det som efter bilkraschen såg ut som en öppen planlösning är i dag återigen flera rum.

”Chocken kom inte”

Det tog ett tag innan Peter Eriksson kunde pussla ihop vad det egentligen var som hade hänt. Till exempel varför det inte var några grannar ute på gatan när han till sist kom ut efter att ha klättrat ned för en stege.

– Det var helt tyst. Det var som att ingen brydde sig, förutom polisen. Men efter att ha pratat med grannar har jag fått bilden klar för mig. Polisen hade ju sagt till dem att hålla sig inne, säger Peter Eriksson.


UNIK DATABAS ÖVER GÄNGEN I STOCKHOLM


När Aftonbladet träffade dig för ett år sedan verkade du inte chockad. Kom det senare?

– Nä, det kom aldrig någon chock. Det är klart att det har varit superstressigt. Men för mig var det liksom över när det var över. Jag har pratat mycket om det. Alla har frågat hur mycket som helst. Det har blivit en del av bearbetningen.

– Värre var det för barnen. Det var deras barndomshem som förstördes. De var mer nostalgiska, säger han.

Snart rättegång

Snart kommer minst sex personer åtalas. De misstänks för inblandning både i mordet i Jordbro och ett mordförsök i Åkersberga kvällen innan. En del av dem satt i bilen som förstörde Peters hus.

Peter Eriksson är en av målsägarna.

– Jag har inga speciella känslor inför rättegången. Jag känner mig inte personlig drabbad. Mitt hus råkade bara stå i deras väg. Allt gick ju ändå bra. Jag hade inga barn hemma. Tack vare kraschen fick polisen tag i gärningsmännen, säger Peter Eriksson och fortsätter:

– Det hade kunnat vara värre. Om de kraschat in hos mina grannar som har sovrum på nedervåningen så hade det nog fått konsekvenser för människoliv.

Bilen som kraschade in i huset förstörde trappan till övervåningen.

”Utomstående drabbades”

Efter kraschen ville många journalister prata med Peter Eriksson. Det ringde från Norge och Danmark, berättar han. Och Peter ställde upp.

– Alla ville prata och ett tag blev det lite jobbigt. Men känslan var att jag behövde göra det. För att visa hur utomstående drabbats av det här våldet.

Sedan kraschen har Peter och barnen bott i en lägenhet som försäkringsbolaget fixade. Nu närmar sig dagen för när de kan flytta hem igen.

– Nu känns det ändå nära. Då blir det stor inflyttningsfest. Även om vi har haft det bra i lägenheten så är det ju inte hemma.

Vad är det första du ska göra när du flyttar hem?

– Kolla på film på min bioduk. Nu har vi bara en liten tv. Det blir nog Django unchained, dottern gillar Leonardo Di Caprio, säger Peter Eriksson.

Följ ämnen i artikeln