Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Suzanne hittades död – nu kan sambon dömas för mord

Ovanliga ändringen mitt under rättegången

Uppdaterad 20.07 | Publicerad 19.18

Suzanne skulle ha fyllt 55 år i år. ”Mamma var otroligt familjekär, hon utstrålade en sån värme och trygghet. Hon är saknad av oss alla”, säger dottern Michelle.

Suzanne hittades död med svåra skador på sin kropp – men när hennes sambo åtalades var det inte för mord.

Nu, mitt under pågående rättegång, har rubriceringen ändrats.

– Nu har vi fått några dagar på oss att lämna in ny bevisning, säger Elisabeth Massi Fritz, Suzannes familjs målsägandebiträde.

Rättegången mot Suzannes sambo skulle egentligen ha avslutats förra veckan.

Sambon står åtalad för grovt vållande till annans död och grov misshandel av Suzanne den 19 maj 2023.

Men den sista dagen i rätten justerade Suzannes familjs målsägandebiträde, Elisabeth Massi Fritz, åtalet så att sambon ska kunna dömas för mord. Något som i så fall kan betyda en längre påföljd för honom om han döms.


41 våldsmän på lista: ”Är tickande bomber”


Vänersborgs tingsrätt kom fram till att justeringen är tillåten.

– En målsägande har rättigheter i en rättsprocess och mina klienter vill ha prövat om det kan vara ett mord, säger Elisabeth Massi Fritz.

Michelle och hennes familj företräds av Elisabeth Massi Fritz. ”Det är viktigt för oss att få rättvisa och jag känner att hon är den bästa advokaten inom detta området” säger Michelle.

Den rättsläkarrapport som hittills gjorts över de många och omfattande skadorna på Suzannes kropp tyder på att någon annan orsakat henne dem. Men exakt vilket sätt hon dog på har inte kunnat avgöras, vilket ledde till att åklagaren inte åtalade sambon för mord.

– Helheten av skadorna tycker jag talar för inverkan av annan person. Hon har omfattande skador. Det kan inte vara en olycka att hon har alla dessa skador eller att hon skadat sig själv. Dessutom är de tilltalade svävande om vad som hänt. Han talar inte sanning om det som har hänt, säger Elisabeth Massi Fritz.

Till dess att rättegången återupptas den 24 oktober ska Massi Fritz låta en annan rättsläkare granska Suzannes fall och lämna in ny bevisning.

Suzannes familj och vänner höll en begravningsceremoni för henne. Michelle säger att det var sorgligt att se sin mormor den dagen. ”Ingen ska behöva begrava sitt barn.”

Suzannes dotter Michelle har tidigare berättat hur förvånad hon blev när mammans sambo släpptes på fri fot bara några veckor efter att han greps.

– När åklagaren sedan ringde och sa att han inte skulle åtalas för mord, för att det inte gick att bevisa uppsåt, blev jag chockad. Jag började tänka på fallet Jeanette. Om man utsätter någon för så mycket skador så har man väl ändå mördat? säger Michelle.


Hashii, 56, ringde soc – medan han mördade hustrun


Suzanne blev 53 år gammal och hon är saknad av många har dottern berättat.

– Hon var aldrig dömande. Jag kunde berätta allt för henne. Och jag var alltid helt trygg i att hon älskade mig och var stolt över mig. Det är sällsynt att få så mycket kärlek av en person. Det har jag tagit med mig som mamma, att du kan aldrig krama eller pussa någon för mycket.

Följ ämnen i artikeln