Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

18-åring åtalas för mordet på Maja

Uppdaterad 11.57 | Publicerad 09.10

Polisen hittade Maja i ett sökområde mellan Skene och Kinna.

17-åriga Maja lämnade skolan och försvann utan ett spår.

Fyra dagar senare hittades tonårsflickan död i ån Viskan.

Nu har åtal väckts mot den 18-årige kille som misstänks ha mördat henne.

När Maja inte kom hem från skolan torsdagen den 14 mars i år anade hennes familj genast oråd.

Redan vid 18-tiden på kvällen larmade de polisen och fick sedan hjälp av Missing People att göra en efterlysning i sociala medier.

Först på måndagen inledde polisen en stor sökinsats efter den försvunna tonåringen efter att nya uppgifter inkommit. Då svävade helikoptrar och drönare över Marks kommun och sökhundar letade efter flickan.

”Avled samma dag”

Senare den kvällen fann man Maja död i ån Viskan vid en järnvägsbro mellan Skene och Kinna. Hon hade utsatts för kraftigt våld.

På Majas skola var sorgen stor när beskedet kom att hon hittats död.

Spåren ledde tidigt mot en skolkamrat till Maja som sedan dess suttit häktad.

I dag väcktes åtalet mot den idag 18 år gamla killen.

Han åtalas för mord och grov våldtäkt på flickan, skriver polisen i ett pressmeddelande. Han åtalas även för grovt vapenbrott.

– Vi menar att flickan berövats livet genom att den misstänkte har utövat kraftigt våld mot flickans huvud, hals och kropp. Utredningen visar att flickan avled samma dag som hon anmäldes försvunnen, säger åklagare Nina Friman Björk i pressmeddelandet.

Åklagaren anger i stämningsansökan att gärningen är att betrakta som särskilt hänsynslös.

Övervakningskamerabilder

18-åringen misstänks ha fört henne till en ensligt belägen plats och utsatt henne för svårt lidande, står det i åtalet.

Enligt polisens utredningsledare är bevisen många.

– Det finns omfattande teknisk bevisning och vi har kunnat kartlägga händelsen med hjälp av bland annat positioneringar och annan telefontrafik. Det hjälpte oss också att utesluta alternativa gärningspersoner, säger Emma Jutemar.

Bland annat ska det finnas övervakningskamerabilder som visar hur Maja och 18-åringen går i riktning mot brottsplatsen och hur 18-åringen senare ensam springer förbi kameran.

Maja lämnade gymnasieskolan i Kinna på eftermiddagen. Fyra dagar senare hittades hon död.

”Oerhört jobbig situation”

17-åringen själv har konstant nekat till mord men åklagaren i ärendet, Nina Friman Björk, anser att tillräckligt mycket talar för att han är gärningsman att hon nu åtalar honom för Majas död.

– Bevisläget är gott, säger hon.

Under en period satt två anhöriga till pojken häktade misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Men nu när åtal nu väcktes ingår de inte längre i utredningen.

För Majas familj innebär åtalet och den stundande rättegången en tuff prövning.

– Det är som alla förstår en oerhört jobbig situation för dem och har varit så länge. Nu blir det än mer när så mycket blir offentligt i samband med stämningen, säger Majas familjs målsägandebiträde Malin Rosenfeldt som säger att hennes klienter önskar att lämnas ifred.

Orosanmäldes

Den 17-årige kille som sedan Majas död suttit häktad har en historik av att ta till våld när han blir pressad, enligt den utredning som Kriminalvården gjort av honom. Han har haft det svårt med skolgången, och med kamrater, men han säger själv i utredningen att allting blev bättre när han började gymnasiet.

Vi två tillfällen har orosanmälningar gjorts om hans hemförhållanden. Båda utredningarna avslutades dock utan åtgärd, den sista så sent som bara dagarna innan Majas död.

Den P7:a, det vill säga den lilla sinnesundersökning, som gjorts av honom, har visat att en allvarlig psykisk störning kan misstänkas.

Sökandet dröjde

Majas familj har efter att dottern hittades död uttryckt kritik mot att polisen väntade så många dagar med att inleda en sökinsats efter Maja med tanke på att hon hade en intellektuell funktionsnedsättning.

Polisen anmälde sig själva och sitt agerande för att se om man brustit i sina rutiner men åklagarkammaren valde att inte att inleda någon förundersökning.

En genomlysning av polisens arbete de första dagarna har dock gjorts och kommer redovisas separat vid ett senare tillfälle.

Rättegången startar den 10 september.

Följ ämnen i artikeln