Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

18-åring åtalas för mordet i Mark

Robin Salomonsson/TT, Jens Bornemann/TT

Uppdaterad 10.53 | Publicerad 09.13

Minnesplatsen som växte fram utanför flickans skola efter det att hon hittades död i mars. Arkivbild.

Den 17-åriga flickan försvann efter skolan och hittades död fyra dagar senare.

Nu åtalas en 18-årig man, misstänkt för mordet i Marks kommun i våras. Han åtalas även för grov våldtäkt samt grovt vapenbrott.

Flickan försvann den 14 mars. Fyra dagar senare hittades hon död i närheten av sin skola. Den nu åtalade – 17 år gammal vid tiden för det misstänkta mordet – häktades i mars och har varit frihetsberövad sedan dess.

Enligt åklagaren Nina Friman Björk visar utredningen att flickan ska ha avlidit samma dag som hon anmäldes försvunnen.

Hon dödades enligt åtalet genom kraftigt våld mot huvudet, halsen och kroppen. Obduktionen visade också att hon hade blivit våldtagen.

– Det finns en skadebild, menar jag, som visar på att hon varit utsatt för en våldtäkt, säger Nina Friman Björk.

Hon vill dock inte gå närmare in på det misstänkta händelseförloppet innan rättegången.

Psykisk störning?

Enligt polisen finns omfattande teknisk bevisning. 18-åringen nekar dock till brott.

Han har genomgått en så kallad paragraf sju-undersökning som visar att det kan misstänkas att han led av en allvarlig psykisk störning både vid tillfället för det misstänkta mordet och när undersökningen gjordes.

– Det är ju något som tingsrätten får väga in i sin bedömning. Men det vanliga är ju att den misstänkte sedan genomgår en fördjupad undersökning, som ska avgöra om han kan dömas till fängelse eller inte, säger Nina Friman Björk.

”Berört många”

Fallet har fått stor uppmärksamhet och väckt många känslor i den lilla orten.

”Det har varit ett fall som berört många och där unga människor varit inblandade. Det har gjort att många hänsyn har behövts tas under utredningen”, säger utredningsledaren Emma Jutemar i en kommentar.

Samtidigt har polisen kritiserats av bland annat flickans anhöriga eftersom det tog fyra dagar efter försvinnandet innan polisen inledde en särskild händelse. En genomlysning av polisens arbete har gjorts, men ännu inte offentliggjorts.

Rättegången i Borås tingsrätt drar igång den 10 september, sannolikt till större delen bakom stängda dörrar.

– Jag kommer att yrka på stängda dörrar, mot bakgrund att det rör sig om ett sexualbrott men också med anledning av den tilltalades ålder, säger Nina Friman Björk.