Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Hamas nya brutala taktik – ny fas i kriget

Publicerad 00.38

Hamas fångvaktare har fått nya order om att döda gisslantagna när israeliska soldater närmar sig, rapporterar CNN.

En ny och brutal fas i kriget, enligt experter.

– Hamas har tagit gisslanfrågan ur ekvationen, säger analytikern Tahani Mustafa.

När Hamas kidnappade 250 israeliska medborgare den 7 oktober var planen att använda dem i en fångutväxling, enligt den palestinska analytikern Tahani Mustafa.

Men den israeliska regeringen har inte visat något intresse av att nå en överenskommelse, säger hon till CNN.

Därför byter Hamas till en mer brutal taktik.

Hamas talesperson Abu Obaida säger att fångväktarna fått instruktioner om att döda israeliska gisslan om IDF-soldater närmar sig tunnlarna där de hålls, skriver CNN.

Enligt Abu Obaida var den israeliska operationen i juni, där IDF-styrkorna uppges ha räddat fyra gisslantagna och dödat 274 palestinier, droppen.

– Det är mycket tydligt att IDF spelade en direkt avgörande roll i Hamas-väktarnas beslut att döda gisslan, säger den israelisk-politiska analytikern Ori Goldberg till CNN.

”Kommer hämnas”

I helgen hittades sex gisslantagna personer döda i en tunnel i Gaza, något som väckte raseri och orsakade enorma protester mot premiärminister Benjamin Netanyahu runtom i Israel.

Men de som trodde att dödsfallen skulle få Netanyahu att sätta sig vid förhandlingsbordet fick sitt hopp släckt när han ställde sig framför mikrofonen på måndagen.

I stället sa han att Israel kommer att hämnas mot Hamas och antydde att svaret skulle likna attacken i Beirut i juli där Hizbollah-ledaren Fuad Shukr dödades.

Enligt Netanyahu är det inte heller aktuellt att dra tillbaka soldaterna från gränsen mellan Gaza och Egypten.

Protester i Tel Aviv.

Följ ämnen i artikeln