Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Netanyahu: Korridoren måste hållas stängd

TT

Publicerad 2024-09-04 19.05

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu mötte en kritisk presskår i ett skede när de interna protesterna i Israel ökar i styrka.

Netanyahu slog fast att Israel ska behålla kontrollen över kontroversiella Philadelphikorridoren mellan Gazaremsan och Egypten.

Netanyahu var stundtals charmerande, återkommande irriterad över de frågor som ställdes under presskonferensen på onsdagskvällen.

En återkommande fråga rörde den så kallade Philadelphikorridoren, som länge varit en stor stötesten i förhandlingarna om en vapenvila i Gaza.

Avgörande fråga

Israel har tidigare upprepat kravet om att israelisk militär ska fortsätta att kontrollera landremsan, ett krav som terrorstämplade Hamas helt motsatt sig vid en vapenvila. Inför presskonferensen fanns signaler om att Israel kan ge upp kontrollen för att få till en överenskommelse med Hamas.

Men Netanyahu stängde åter den möjligheten:

– Om vi vill få gisslan fri måste vi ha fortsatt kontroll över Philadelphi-korridoren, sade Netanyahu på presskonferensen.

Med skärpa upprepade premiärministern att islamistiska Hamas är orsaken till kriget och hävdade att det är Hamas representanter som stoppat framlagda förslag om eldupphör.

Netanyahu betonade samtidigt att Israel ”står fast vid våra mål för kriget”.

– Det är Hamas som kallblodigt mördar de gisslantagna, sade premiärministern.

Motsättningar i regeringen

Netanyahus hårda hållning markerade att han inte tänker ge vika, trots de massiva gatuprotester som krävt att Israel går med på ett eldupphör för att få gisslan fri.

Men motsättningar inom regeringen, och Netanyahus styrande parti Likud, syntes.

Försvarsminister Yoav Gallant, också han från Likud, sade på tisdagen att Israel inte längre kan hålla fast vid kravet på att få kontroll över Philadelphi-korridoren mellan Gazaremsan och Egypten.