Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Gallant: Netanyahus linje "moraliskt förkastlig"

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-09-03 09.03

Benjamin Netanyahu på måndagens presskonferens.

Trycket ökar ytterligare på Israels pressade ledare Benjamin Netanyahu.

Han signalerar starkt missnöje med att Storbritannien ska avbryta en del av sin vapenexport till Israel. Men är också rejält oenig med sin egen försvarsminister.

”Bara dagar efter det att Hamas avrättat sex israeliska gisslantagna pausar Storbritannien 30 vapentillstånd för Israel”, skriver Netanyahu på sitt premiärministerkonto på X.

Han signalerar att britterna övergivit hans land, med en formulering om att Storbritannien ”ärorikt tog ställning mot nazisterna” under andra världskriget, medan det nu är Israel som ”tar ställning mot Hamas och Irans, terrorns axelmakter”.

Oron kring den kvarvarande gisslan har blivit akut sedan sex av dem hittats dödade den gångna helgen, men Netanyahu visar inga tecken på att mjukna i förhandlingarna om en vapenvila.

”Tiden ute”

Däremot tycker försvarsminister Yoav Gallant att spelplanen nu ändrats. Israel kan inte längre hålla fast vid kravet på att få kontroll över Philadelphi-korridoren mellan Gazaremsan och Egypten, menar han. Detta trots att det så kallade säkerhetskabinettet röstade för det i förra veckan.

– Beslutet i torsdags fattades i tron att det finns tid. Men om vi vill ha hem gisslan vid liv är tiden ute, ska han enligt israeliska medier ha sagt vid ett nytt ministermöte.

– Att vi prioriterar Philadelphi-korridoren när priset är gisslans liv är moraliskt förkastlig.

Israels mäktigaste vän USA börjar också tröttna. När president Joe Biden i Washington fick frågan om han tycker att premiärminister Netanyahu gör tillräckligt för att få till ett slut på striderna i Gaza blev svaret kort och gott:

– Nej.

Undrar varför

Även på Israels gator har missnöjet med Netanyahu nått en ny nivå, med hundratusentals ledsna och ilskna demonstranter i Tel Aviv och andra städer. Många drar slutsatsen att regeringen med ständigt nya förbehåll och krav omöjliggör den uppgörelse om vapenvila som medlarländerna USA, Egypten och Qatar försöker få till.

– Jag undrar varför Philadelphi är så viktig, säger Meirav Leshem Gonen, mamma till 24-åriga Romi som hålls gisslan av Hamas i Gaza, till CNN.

– Det var den ju inte under åtta månader, fortsätter hon, syftande på att Israel inte framfört detta krav tidigare under kriget.