Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Högerextrem minister: Stoppa fredssamtalen

TT

Publicerad 2024-09-04 08.57

Itamar Ben-Gvir har ofta agerat provokativt under kriget. Här, i mitten, är han nyligen på väg till en bönestund på det heliga Tempelberget, en aktion som kraftigt förargat palestinierna.

Förhandlingarna om ett eldupphör i Gazakriget och ett överlämnande av gisslan måste upphöra. Det säger Israels högerextreme säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir.

”Jobbar på att stoppa förhandlingarna med Hamas”, skriver han på X.

”När sex gisslan kallblodigt mördas ska inte ett land förhandla med mördarna, utan man slutar att förse dem med bränsle och elektricitet, och krossar dem”, fortsätter han – och tillägger att den hårda linjen bör gälla även på Västbanken.

Israel har lämnat väldigt blandade signaler de senaste dagarna, i samband med att sex personer ur palestinska Hamas gisslan i Gazaremsan hittats dödade. Enligt mediehuset Kan ska förhandlaren David Barnea ha sagt till medlarna att Israel utlovar en reträtt från den så kallade Philadelphi-korridoren mellan Gazaremsan och Egypten. Samtidigt har premiärminister Benjamin Netanyahu offentligt sagt att Israel måste kontrollera korridoren, annars kommer Hamas vapensmuggling att fortsätta.

Men israeliska medier påpekar att regeringen inte dementerat rapporterna om Barneas löften. Netanyahu har en svår balansgång mellan högerextrema allierade som Ben-Gvir, och mer kompromissvilliga som tycker att det är viktigare att få hem gisslan än att upprätthålla hårdast möjliga linje mot palestinska extremister.