Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Hamas: Netanyahu vill "förhindra" vapenvila

TT-AFP

Publicerad 04.58

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Hamas avvisar alla försök till att enas om en vapenvila, medan Hamas pekar ut honom som den verkliga stoppklossen.

Benjamin Netanyahu vill ”förhindra” samtalen om vapenvila i Gaza från att gå i lås.

Det hävdar Hamas, kort efter att den israeliske premiärministern bara timmar tidigare sagt att den terroriststämplade gruppen ”avvisat allting” under förhandlingarna.

Ordväxlingen sker samtidigt som Netanyahu befinner sig under press att träffa ett avtal som skulle innebära att de kvarvarande gisslantagna släpps fria. I söndags meddelade Israel att man funnit kvarlevorna från sex mördade personer ur gisslan i tunnlar under Gaza.

En punkt som Netanyahu kom in på under sin pressträff på onsdagskvällen var den kontroversiella Philadelphikorridoren mellan Gazaremsan och Egypten, en landremsa som Netanyahu slog fast att Israel ska behålla kontrollen över.

Hamas kräver å sin sida att israeliska trupper ska dras tillbaka från området och anser att den israeliska ledarens utspel syftar till att ”förhindra möjligheten att nå ett avtal”.

”Nya förslag är inte vad som behövs”, skriver Hamas i ett meddelande på Telegram och hänvisar till att man redan sagt ja till Joe Bidens förslag om vapenvila.

Netanyahus hårda hållning markerar att han inte tänker ge vika, trots de massiva gatuprotester i Israel som krävt att regeringen går med på ett eldupphör för att få gisslan fri.