Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Sinwar och Netanyahu: Freden i deras händer

TT-AP

Publicerad 11.30

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till vänster, och Hamasledaren Yahya Sinwar, till höger. Bilden är ett montage.

Försöken att förhandla fram ett avtal om vapenvila i Gaza har hittills misslyckats.

Två mäns namnteckning krävs, och de båda är ärkefiender: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Hamasledaren Yahya Sinwar.

Kriget i Gaza är snart inne på sin elfte månad och trots idoga försök av medlarna att få till ett avtal om vapenvila så fortsätter striderna att rasa. Parterna turas om att avvisa medlarnas bud och bedömare tvivlar om utsikterna att nå en överenskommelse. De båda männen i vilkas händer ett avtal vilar står alltjämt för långt ifrån varandra.

Under söndagen inleds en tre dagar lång humanitär paus i Gaza för att tillåta poliovaccinering, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Men det ska inte tas för ett eldupphör, enligt Benjamin Netanyahu.

Netanyahu har lovat att utplåna Hamas och få hem gisslan. Inget av löftena har infriats, men efter att flera högt uppsatta Hamasledare dödats så är den terrorstämplade gruppen rejält försvagad.

Stora protester

Netanyahus hantering av kriget, och framför allt frågan om gisslan, har lett till stora protester på hemmaplan. Samtidigt som röster höjs för att lägga allt åt sidan och fokusera på att få hem dem som hålls i Hamas tunnlar i Gaza så behöver Netanyahu också förhålla sig till det politiska landskapet.

Hans koalitionsregering bygger på stöd från ministrar från extremhögern som inte vill att kriget tar slut, snarare tvärtom. De mest hårdföra vill i stället ockupera Gazaremsan och hotar med att fälla regeringen om Netanyahu ger med sig för protesterna. Och gång på gång har Netanyahu anklagats för att sabotera förhandlingarna om vapenvila eftersom ett avtal skulle kunna få hans regering att kollapsa.

– Kriget gynnar honom. Det är det enda som kan hålla kvar honom vid makten, sade professorn i statsvetenskap Uriel Abulof i Tel Aviv till TT förra veckan.

Fred på ”sina villkor”

Den andra parten vars signatur ännu saknas, Sinwar, hjärnan bakom Hamas blodiga attack på Israel den 7 oktober i fjol, har sin egen agenda.

Hamas har förlorat både ledare och stridande i kriget på Gazaremsan och det enda Sinwar egentligen har kvar att förhandla med är de runt 100 gisslan som fortfarande hålls av Hamas. Runt en tredjedel av dem befaras vara döda.

Men hans kravlista är lång och innefattar bland annat israeliskt tillbakadragande från hela Gaza och att högprofilerade palestinska fångar släpps ur israeliska fängelser.

Samtidigt behöver Sinwar få till en vapenvila för att minska det utbredda missnöjet med Hamas, något som skulle kunna få politiska konsekvenser längre fram.

Trots återkommande hoppfulla meddelanden om möjliga framsteg i samtalen om vapenvila så kvarstår faktum: Ingen vapenvila kommer att nås så länge Netanyahu och Sinwar motsätter sig det.

ANNONS