Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Källor om Åkessons gäst: Omöjligt att Säpo inte kände till

Uppdaterad 17.09 | Publicerad 16.56

När ministrar är bjudna på större fester eller bröllop har Säpo koll på gästerna, enligt källor.

Vice statsminister Ebba Busch varnades inte för gängkopplingen på Jimmie Åkessons bröllop, men justitieminister Gunnar Strömmer vill inte ifrågasätta Säpos agerande.

– Ingenting har framkommit som har gett mig anledning att ställa sådana frågor.

Jimmie Åkessons bröllop har utvecklats till en kris för Sverigedemokraterna.

Turerna sedan vigseln i slutet av september har blivit många. Åkesson säger att han inte kände till att bröllopsgästen Robert Hedarv är president för MC-gänget Comanches, som av polisen klassas som ett kriminellt nätverk.

Men Aftonbladet kunde nyligen avslöja att partiet informerades om Hedarvs gängkoppling redan i maj.

Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup anländer till sin bröllopsfest.

”Vore märkligt om vi granskade”

Enligt partiets pressavdelning har informationen inte delats vidare till partiledaren inför bröllopet. Partiets pressavdelning säger också att man inte har varit involverade i planeringen av Jimmie Åkessons bröllop.

”Det vore mycket märkligt om vi granskade privata tillställningars gästlistor, det är inte något vi ägnar oss åt”, skriver pressavdelningen i ett sms till Aftonbladet.


Så blev Comanches en maktfaktor i Danmark


KD-ledaren Ebba Busch, som var gäst på bröllopet, säger att hon inte hade deltagit på bröllopet om hon känt till kopplingen till gängkriminalitet.

På frågan om KD-ledaren hade velat ha informationen av Säkerhetspolisen, Säpo, på förhand svarar Ebba Busch:

– Det var inte information som jag hade. Hade jag haft informationen hade jag agerat annorlunda.

Robert Hedarv och Jörgen Fogelklou anländer till bröllopet.

Säpo lägger locket på

Säpos kommunikationsenhet skriver i en kommentar till Aftonbladet att myndigheten inte talar om vilka åtgärder som vidtas eller vilka metoder man använder i personskyddsverksamheten.

”Vi genomför löpande hotbildsanalyser och vidtar de åtgärder som bedöms nödvändiga vid varje givet tillfälle för att fullgöra vårt uppdrag att skydda den centrala statsledningen från våld eller hot om våld”, skriver Säpo vidare.

Aftonbladet har talat med källor med insyn i Säpos arbete. En samstämmig bild tecknas av vad Säpo känner till vid tillställningar som Jimmie Åkessons bröllop: Myndigheten vet vilka som är på plats.

– En sak som är 100 procent garanterad är att tillhör man regeringsunderlaget så har Säpo alltid koll på vem som är där och inte, uppger en källa.

En annan källa ger en liknande bild av Säpos vetskap om gästerna på bröllopet. Enligt källan ingår det i Säpos personskyddsverksamhet att veta vilka personer som kan dyka upp i sammanhang liknande Jimmie Åkessons bröllop. Särskilt när det handlar om att ett statsråd, i det här fallet Ebba Busch, ska delta.

Ebba Busch lämnar Åkessons bröllop.

Ministern: Inget misslyckade av Säpo

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger till Aftonbladet att det inte har framkommit information om händelsen som får honom att dra slutsatsen att Säpo har misslyckats med sitt uppdrag.

Detta trots att vice statsminister Ebba Busch alltså säger att hon inte hade gått på bröllopet om hon hade informerats om gästens gängkoppling.

– Jag har sagt hela tiden att den som måste svara på frågor om vilka som var där, det är brudparet själva och Jimmie Åkesson, säger Gunnar Strömmer.