Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Trump avslöjad: Fick utbrott på miljardmiddag

Uppdaterad 00.56 | Publicerad 00.45

Biffen och bakpotatisen var serverad. Miljardärerna hade slagit sig ner.

Men Donald Trump bad inte snällt om mer pengar till sin valkampanj.

I stället fick han ett utbrott vid bordet, avslöjar sju gäster för New York Times.

Middagen hölls i den exklusiva våningen högst upp i Trump tower i New York i slutet av september. Trump hade bjudit in några av de rikaste och mest frekventa bidragsgivarna till Republikanerna.

Bland miljardärerna på plats fanns hegdefondmanagern Paul Singer, bankmannen Warren Stephens och Betsy DeVos, Trumps förre utbildningsminister, med maken Dick.

Den slutna sammankomsten hölls i ljuset av rubriker om hur Kamala Harris har samlat in mycket mer pengar till sin kampanj än Trump.

Vissa politiker, konstaterar New York Times, hade tagit chansen att vara charmiga och inställsamma. Men Donald Trump valde en annan väg än att sitta med mössan i hand. Med biffen och bakpotatisen på bordet avfyrade han en serie verbala attacker.

Orden om Harris

Sju av de närvarande gästerna har, mot löfte om anonymitet, berättat om raserianfallet för New York Times. Trumps vrede riktade sig mot flera håll.

Bidragsgivarna fick veta att de måste ”uppskatta honom mer och hjälpa honom mer”. Vid ett tillfälle skröt Trump om hur gynnsam hans skattepolitik hade varit för miljardärerna, något som i tysta diskussioner inte konstaterades gälla alla i rummet.

Han beskrev Kamala Harris som ”efterbliven”.

Han klagade på hur många judar som står på Harris sida och sa att ”de måste få sina huvuden undersökta”.

Trump har enligt New York Times klagat över hur mycket tid han måste lägga på att be om pengar till sin kampanj i stället för att göra det han gillar bäst – att åka runt på valtal.

Men han har ändå varit mer positiv än för fyra år sedan att träffa bidragsgivare, rapporterar tidningen.

Kamala Harris.

Svaret från talespersonen

Samtidigt som Trump och miljardärerna träffades i New York samlade Kamala Harris in 28 miljoner dollar på en gala i Los Angeles, skriver New York Times. Enligt Forbes senaste sammanställning har Demokraterna fått in mer än dubbelt så mycket pengar som Republikanerna inför presidentvalen.

Trumps talesperson Karoline Leavitt är dock inte bekymrad.

– Om pengar garanterade valsuccé skulle Hillary Clinton ha blivit president, säger hon till NY Times.

Enligt tidningens uppgiftslämnare bad Trump inte miljardärerna om någon specifik summa under middagen. Vissa av deltagarna rapporterats ha skakat på sina huvuden åt Trumps beteende, men enligt tidningen finns inga tecken på att utbrottet har påverkat deras givmildhet.

– President Trump var i fin form. Det var en kanonmiddag och vi gick därifrån mer empatiska än någonsin att hjälpa honom tillbaka till Vita huset, sa affärsmannen Todd Ricketts i ett uttalande.

Opinionsmätningarna fortsätter att visa ett jämnt race mellan Trump och Harris i de avgörande vågmästarstaterna.

Högst upp i byggnaden har ex-presidenten sin våning.