Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Extramöte efter attacken: "Diskuterat säkerheten"

Publicerad 11.57

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) sprang ut från en debatt i riksdagen i torsdags efter att någon kastade ner något från läktaren.

Riksdagspartiernas gruppledare har i dag haft ett möte om tomatattacken mot utrikesministern i riksdagen i förra veckan.

”Jag har i dag diskuterat frågor om säkerheten i riksdagen med partiernas gruppledare”, säger talman Andreas Norlén till TT.

En påse med tomater och lök kastades mot utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) under en interpellationsdebatt i torsdags. Påsen landade ett par meter från henne. Under måndagen har gruppledarna i riksdagen haft ett digitalt extrainsatt möte för att prata om säkerheten.

”Jag ser allvarligt på det som inträffade i kammaren förra veckan, det var oacceptabelt och antidemokratiskt”, säger talman Andreas Norlén i en skriftlig kommentar till TT.

”Det är en självklarhet att ledamöter och statsråd ska kunna känna sig trygga i Riksdagshuset. Det pågår ett arbete inom Riksdagsförvaltningen med de aktuella säkerhetsfrågorna och vi kommer att fortsätta diskussionen vid det ordinarie gruppledarmötet nästa vecka”, säger talmannen.

Riksdagsförvaltningen följer nu upp och analyserar incidenten för att se vad som kan göras mot ordningsstörningar på läktaren.

”Det är för tidigt att säga vilka eventuella förändringar som uppföljningen och analysen kan medföra. Det behöver diskuteras och förankras och samverkas med andra”, säger säkerhetschef Niklas Åström till TT i en kommentar.

Han säger att det är svårt att garantera att händelser som i torsdags inte inträffar och att han inte kan ge detaljer om säkerhetsarbetet.

”Vi sätter ett högt värde i att allmänheten ska få ta del av det som händer i kammaren”, säger Åström.