Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Riksdagsdebatt avbröts – kastade tomater mot utrikesministern

Uppdaterad 15.47 | Publicerad 13.51

Mitt under en debatt om situationen i Palestina kastade någon en påse med tomater och rödlök mot Maria Malmer Stenergard (M).

Utrikesministern flydde ut från plenisalen och debatten avbröts tillfälligt.

Två kvinnor och en man misstänks nu för störande av förrättning.

Torsdagens utrikespolitisk riksdagsdebatt om situationen i Palestina fick tillfälligt avbrytas efter att några personer började ropa från åhörarläktaren.

Vid tillfället diskuterades Sveriges beslut att lägga ned sin röst, gällande rättsliga konsekvenserna av Israels ockupation av Västbanken, i FN:s generalförsamling.

Då kastade de en påse med tomater och rödlök mot utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M).

– Den hamnade två rader bakom utrikesministern. När hon hör dunsen så springer hon ut, säger ett vittne till Aftonbladet.

”Har pratat med Maria”

Socialdemokraternas riksdagsledamot Azra Muranovic som skulle gå upp till podiet efter Malmer Stenergard fördömer händelsen.

– Jag tycker att det är oacceptabelt och att det stör den demokratiska ordningen. Vi är politiker och har olika åsikter, men det är dialogen som är det viktiga. Det får inte ske att man avbryter dialogen på det här sättet.

Har du pratat med utrikesministern efteråt?

– Jag har pratat med Maria och beklagat situationen. Det är helt oacceptabelt att man i Sveriges riksdag ska kasta saker, säger hon.

”Kraftfulla åtgärder”

Statsminister Ulf Kristersson reagerar starkt efter händelsen:

”Jag är stolt över att Sverige har en kompetent och rakryggad utrikesminister som håller regeringens linje om konflikterna i Mellanöstern. Ingen ska tillåtas hota eller kasta föremål mot henne. Jag förväntar mig nu en grundlig analys av hur detta kunde gå till och kraftfulla åtgärder för att upprätthålla riksdagsledamöters och statsråds säkerhet i kammaren. Det är legitimt att tycka olika om konflikter långt från Sverige men aldrig legitimt att förstöra seriösa samtal om dem här i Sverige”, säger han i en kommentar mot Aftonbladet.

Efter tomatattacken kallades polisen till riksdagshuset.

– Vi har har hjälpt skyddsvakterna att avlägsna folk från platsen, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Två kvinnor i 45-årsåldern och en man i 35-årsåldern misstänks nu för störande av förrättning.

Polisen har även upprättat en anmälan om en icke tillståndsgiven sammankomst som skedde utanför riksdagen.

Aftonbladet söker Maria Malmer Stenergard.

Maria Malmer Stenergard.