Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Ministern flydde tomatattack – tre gripna

Anna Hansson/TT, Peter Wallberg/TT, Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 16.38 | Publicerad 14.14

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) fick springa ut från en debatt i riksdagen när en påse tomater och lök kastades från läktaren.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) fick fly en debatt i riksdagen.

En påse med tomater och rödlök kastades från läktaren och landade ett par meter från henne.

Statsminister Ulf Kristersson kräver kraftfulla åtgärder.

Enligt uppgifter till TT var det en påse med tomater och rödlök som kastades under interpellationsdebatten som hölls på torsdag eftermiddag. Tre personer har gripits av vakter enligt Riksdagsförvaltningen och överlämnats till polisen.

På ett filmklipp från debatten hörs personer från läktaren börja skrika. Sedan reser sig Malmer Stenergard hastigt upp från sin plats och småspringer ut ur salen.

– Stoppa Israel, de är terrorister, skriker en person.

Kort därefter hörs någon skrika:

– Fegisen springer.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard säger till Dagens Nyheter efter händelsen:

– Man måste kunna delta i samtalet, man måste kunna delta i en debatt utan att få saker kastade på sig. I synnerhet i riksdagens kammare som är de folkvaldas rum.

”Smuggling”

Debatten, som handlade om att Sverige lade ned sin röst i FN:s omröstning om Israel och Västbanken, avbröts. Talmannen beslutade runt 15-tiden att ställa in resten av debatten. Det var Palestinaaktivister med rödmålade händer som kastade påsen, enligt riksdagsledamot Ann-Sofie Alm (M).

– Den flög över ledamöterna som satt i kammaren och landade två stolar bakom utrikesministern, säger hon.

– Det är trist att de gör det, för vi har en öppen demokrati och vi kämpar för att ha en öppen demokrati

Enligt uppgifter till TT har de nu gripna troligtvis haft tomaterna gömda under kläderna när de passerat riksdagens säkerhetskontroll.

Joachim Pettersson på riksdagsförvaltningen uttalar sig inte om vad som kastades men säger att det inte upptäcktes i säkerhetskontrollen.

– Någon form av smuggling har skett här. Man får inte ens ta med en flaska vatten in på läktaren, det enda man får ta med är ett anteckningsblock.

”Kraftfulla åtgärder”

Riksdagsförvaltningen och regeringskansliet ser mycket allvarligt på händelsen.

– Det här är brottsligt, säger Pettersson.

Statsminister Ulf Kristersson säger i en kommentar till TT att han är stolt över sin utrikesminister och att han nu vill se kraftfulla åtgärder.

”Jag förväntar mig nu en grundlig analys av hur detta kunde gå till och kraftfulla åtgärder för att upprätthålla riksdagsledamöters och statsråds säkerhet i kammaren”, säger Kristersson.

Följ ämnen i artikeln