Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Talmannen: Tomatkastning direkt antidemokratiskt

Anna Hansson/TT, Peter Wallberg/TT

Publicerad 17.05

Moderaternas partisekreterare Karin Enström. Arkivbild.

Partier som deltar i Palestinademonstrationer måste ta ansvar för personer som förstör, säger Moderaternas partisekreterare Karin Enström efter tomatattacken mot utrikesministern i riksdagen. Talman Andreas Norlén kallar händelsen antidemokratisk.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard fick springa från torsdagens interpellationsdebatt efter att någon på läktaren kastat en påse med tomat och lök mot henne. Debatten handlade om att Sverige lade ned sin röst i FN:s omröstning om Israel och Västbanken,

Oacceptabelt, säger Karin Enström som kräver ansvar från partier som deltar i demonstrationer.

”De riksdagspartier som odlar och deltar i Palestinademonstrationer måste nu kliva fram och ta ansvar för sin svans, som beter sig på det här sättet. Att aktivister förstör en debatt i riksdagens kammare och kastar föremål mot Sveriges utrikesminister är totalt oacceptabelt och respektlöst mot svensk demokrati”, skriver hon i en kommentar till TT.

S: Ett demokratihot

Också talman Andreas Norlén reagerar starkt:

”Dagens händelse i kammaren är helt oacceptabel och direkt antidemokratisk. Det är illa nog att störa riksdagens sammanträden med oväsen och skrik, men när föremål kastas in i kammaren har ännu en gräns passerats”, skriver han.

S-ledaren Magdalena Andersson kallar händelsen vedervärdig.

”Det är inte bara en attack mot en minister, eller Sveriges regering. Det här är ett hot mot vår öppna svenska demokrati. Det finns inget försvar, och inga ursäkter, för ett sånt här agerande”, skriver hon i en kommentar.

Kristersson vill se analys

Statsminister Ulf Kristersson ”förväntar sig kraftfulla åtgärder” och en analys av hur det kunde ske.

”Jag är stolt över att Sverige har en kompetent och rakryggad utrikesminister som håller regeringens linje om konflikterna i Mellanöstern. Ingen ska tillåtas hota eller kasta föremål mot henne”, skriver han.

Följ ämnen i artikeln