Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Spricka i Georgiens toppskikt efter valet

Uppdaterad 09.55 | Publicerad 2024-10-27 08.12

Georgiens president Salomé Zourabichvili. Arkivbild.

Georgiens president Salomé Zourabichvili uppmanar till protester efter det omstridda valet där det proryska regeringspartiet Georgisk dröm segrade.

Premiärminister Irakli Kobachidze tillbakavisar dock anklagelserna om valfusk.

När över 99 procent av rösterna hade räknats konstaterade landets valmyndighet att det sittande regeringspartiet vunnit, och att oppositionen landat på 38 procent.

Georgiens EU-vänliga president Salomé Zourabichvili erkänner inte valresultatet som hon beskriver som en ”total förfalskning, total stöld av era röster”, och säger att hennes land fallit offer för en rysk ”specialoperation”.

Hon uppmanar invånarna att ta sig till huvudgatan i huvudstaden Tbilisi klockan 19 på måndag kväll för att protestera mot det påstådda valfusket. Även oppositionen motsätter sig valresultatet.

Landets premiärminister Kobachidze, som företräder regeringspartiet Georgisk dröm, beskriver dock valresultatet som en avgörande seger för Georgien.

– Oegentligheter sker överallt, säger han till BBC.

Buntar med valsedlar

Enligt internationella observatörer på plats förekom flera oegentligheter under valet i lördags. Under valdagskvällen spreds bland annat bilder på hur buntar med valsedlar trycktes ned i valurnorna.

I ett gemensamt uttalande från bland annat OSSE och Nato, som ifrågasätter resultatets giltighet, präglades valet av ”orättvisa förutsättningar, påtryckningar och spänningar”.

Under valdagen larmade oppositionspartierna om att observatörer och väljare hotats och attackerats. Något som Europaparlamentets valobservatörer själva bevittnade – såsom fysiska övergrepp mot observatörer och valurnor som beslagtogs, säger de i ett uttalande under söndagen.

”Demokratisk tillbakagång”

”Vi uttrycker djup oro över den demokratiska tillbakagången i Georgien. Genomförandet av gårdagens val är tyvärr ett bevis på detta”.

EU:s rådsordförande Charles Michel uppmanar valmyndigheten i Georgien att snabbt utreda anklagelserna om oegentligheter.

Valmyndigheten har kritiserats för att stå allt för nära regeringen och för att ha skyndat igenom en valreform före valet, skriver BBC.

Valet har beskrivits som ett ödesval, där resultatet bedöms avgöra om landet styrs närmare EU eller Ryssland.

Rättad: I en tidigare text hade premiärministern fel efternamn.