Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Alexandre, 23, tror att valet var riggat: Vi kommer att kämpa

Publicerad 2024-10-27 11.55

Alexandre, 23, i Tbilisi är säker på att regeringspartiet fuskade i valet i Georgien.

Nu är han rädd att hans land kommer att bli en slags del av Ryssland.

– Det kommer att vara omöjligt att leva ett lyckligt liv.

Följ ämnen
Ryssland

Vallokalsundersökningar från västerländska opinionsinstitut pekade på vinst för oppositionen i valet i Georgien igår. Men landets valmyndighet säger att regeringspartiet

Georgisk drömPartiet Georgisk dröm grundades av miljardären Bidzina Ivanisjvili, och har suttit vid makten sedan 2012. Han är inte längre premiärminister men anses styra Georgien bakom kulisserna. vann stort med 54 procent av rösterna.

Alexandre Tavkhelidze, 23, i huvudstaden Tbilisi är säker på att valet riggats.

– 54 procent, det är helt galet. Det är nästan omöjligt att regeringen vann.

Alexandre Tavkhelidze säger att valmyndigheten som räknar rösterna står regeringen nära.

–Regeringens resultat steg som en raket efter vallokalsundersökningen. De kan göra vad de vill, säger Alexandre Tavkhelidze.

Alexandre Tavkhelidze, 23, driver två startups i Georgiens huvudstad Tbilisi.

Kan bli folkliga protester

Också oppositionen i Georgien har motsatt sig resultatet och sagt att det är valfusk. Georgiens president Salomé Zurabisjvili har sagt att det förekommit ”djupt oroande” våldsamheter vid vallokaler. Hon är EU-vänlig och har bland annat försökt stoppa regeringens så kallade ”agentlag”.

Det är en av de kontroversiella lagar som regeringen infört, enligt kritiker för att hindra Georgien från att gå med i EU. För ett år sedan blev Georgien kandidat till medlemskap i EU. Valet har beskrivits som ett ödesval där landet väljer mellan Ryssland och Europa där regeringspartiet anses ryssvänligt.

Alexandre Tavkhelidze tror att Salomé Zurabisjvili kommer att vägra legitimera valresultatet, men att regeringen kommer att tvinga henne. Och då kommer folket att samlas i stora demonstrationer.

– Vi kommer självklart att kämpa för att våra röster ska räknas.

Den georgiska oligarken och ledaren för partiet ”Georisk Dröm” Bidzina Ivanishvili,  under ett tal efter att vallokalerna stängt i huvudstaden Tblisi under lördagskvällen.

EU kan införa visumkrav

Alexandre Tavkhelidze tror att medlemskap i EU är väldigt avlägset nu. Men han tror att unionen kan vara en del av lösningen. EU sa tidigare att man kan införa krav på visum för georgier som vill resa till EU-länder om valet inte var rättvist och fredligt.

– Jag tror att vi kommer att se sanktioner och andra åtgärder från EU för att skydda Georgien från att gå samman med Ryssland, säger Alexandre Tavkhelidze.

Skulle det vara bra för Georgien om EU inför sanktioner?

– Jag kan inte säga att det skulle vara bra, för det innebär att vi inte kan resa fritt till Europa. Men i det långa loppet tror jag att den här typen av aktioner kommer att hjälpa, så att vi inte i praktiken blir en rysk region. Och jag tror att vi medborgare måste vara beredda att göra uppoffringar för att förhindra det.

”Georgien kommer vara en slags del av Ryssland”

Före valresultatet blev klart sa Alexandre Tavkhelidze till Aftonbladet att han kommer att lämna Georgien om regeringspartiet vann. Dagen efter står han fast vid sina planer.

– Personligen kan jag inte göra något just nu. Jag och mina vänner har ett liv att leva och det kommer att vara omöjligt att leva ett lyckligt liv när Georgien kommer att vara någon slags del av Ryssland.

– När jag tänker på det får jag gåshud. Det är galet.

Följ ämnen i artikeln