Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Attacken mot jättemötet – jämförs med nazistträff

Uppdaterad 07.41 | Publicerad 2024-10-27 21.27

Donald Trump under valmötet.

I kväll talar Donald Trump på sitt stora valmöte i Madison Square Garden i New York.

1939 höll nazister en demonstration på samma plats.

– Jag tror inte vi kan ignorera det här, säger Hillary Clinton.

Med drygt en vecka till presidentval återvänder Donald Trump till sitt New York.

Kampanjmötet i Madison Square Garden väntas bli en av Trumps största insamlings-event hittills. På förhand har det erbjudits VIP-sviter, biljetter till en exklusiv ”förfest” på plats, backstagepass och fototillfällen.

På talarlistan står, förutom Trump själv, alla hans stora namn och kända supportrar: vicepresidentkandidaten JD Vance, Elon Musk, Robert F Kennedy Jr, New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliano och tidigare Fox News-nyhetsankaret Tucker Carlson.

Samtidigt har omkring 400 Trump-motståndare och ett 70-tal supportrar samlats vid Penn Station precis intill, skriver New York Post.

Polisen har satt upp barriärer för att försöka hindra grupperna från att drabba samman.

Sport, presidenter och Marilyn Monroe

Madison Square Garden är en av världens mest kända sportarenor – med en gedigen politisk historia.

Här har presidenter som Franklin D Roosevelt och Harry Truman hållit tal och både Republikanerna och Demokraterna har valt platsen för sina konvent där presidentkandidaten formellt utses.

Platsen är också känd för att det var där Marilyn Monroe framförde sin ikoniska födelsedags-serenad för president John F Kennedy.

Walz: Direkt parallell till 1939

Ett mörkare kapitel av arenans historia är den nazistdemonstration med tusentals deltagare som hölls 1939.

Och det är just den delen av Madison Square Gardens historia som Trump-kritiker nu lyfter fram.

– Det finns en direkt parallell till vad som hände på 30-talet på Madison Square Garden. Och tro inte för en sekund att han (Trump, reds anm) inte vet exakt vad de sysslar med där, sa Demokraternas vicepresidentkandidat Tim Walz på söndagen enligt CNN.

”Walz borde skämmas”

Som svar gick Trumpkampanjen till attack mot Walz och Kamala Harris – och påpekade att Förintelseöverlevaren Jerry Wartski deltar under Trumps möte.

– Tim Walz anklagar en överlevare från Förintelsen för att delta i ett nazistmöte. Walz borde skämmas och be om ursäkt, säger talespersonen Alex Pfeiffer till CNN.

Kritiken kommer efter att bland annat Trumps tidigare stabschef John Kelly gått ut och varnat för att Trump är en ”fullständig fascist”.

Kelly har berättat för New York Times om hur Trump talade om Hitler i positiva ordalag när han var president.

Bland annat ska ha han ha sagt att ”Hitler gjorde många bra saker”, och att han behöver likadana generaler som Hitler hade.

Hillary Clinton har dragit direkta paralleller mellan Trumps valmöte och nazistträffen.

Trump: Förstår inte

Även Hillary Clinton, som förlorade mot Trump i valet 2016, har gjort parallellen mellan Trumps möte och nazistmötet.

– Den här veckan får vi se hur Trump faktiskt återskapa mötet i Madison Square Garden 1939. Då blev president Franklin Roosevelt bestört över att nazister och fascister i Amerika samlades för att ge sitt stöd till den typ av regering som de hade i Tyskland. Så jag tror inte att vi kan ignorera detta, sa Clinton tidigare i veckan till CNN.

Trump svarade under ett eget kampanjmöte i Michigan.

– Hon sa att det är precis som på 30-talet. Nej, nej. Det kallas ”Make America great again”. Jag förstår inte vad som pågår med henne, sa han.

Den sista kända gången någon hållit ett kampanjmöte i Madison Square Garden dagarna före ett val var 1968. Då ställde George Wallace upp i presidentvalet för American Independent Party.

Hans program försvarade rassegregationen i USA och han fick 13,5 procent av rösterna.