Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Harris: Redo om Trump tar ut segern i förskott

Publicerad 2024-10-23 05.06

Med mindre än två veckor kvar till valet i USA skruvas tonen upp än mer från båda hållen.

Kamala Harris säger att hennes team är beredda att ta strid med Donald Trump om han försöker förklara seger i USA:s presidentval i förtid.

Enligt Harris har Demokraterna ”resurserna och expertisen” som skulle krävas om Republikanernas kandidat Donald Trump skulle försöka undergräva valet.

– Det här är en person, Donald Trump, som försökte upphäva ett fritt och rättvist val, som fortfarande förnekar folkets vilja, sade Kamala Harris i en intervju med NBC News.

– Det här är en mycket allvarlig fråga.

Trump har åtalats för att ha försökt påverka resultatet i valet 2020, och han vägrar fortsatt att erkänna att han förlorade mot Joe Biden.

Högt tonläge

Donald Trump å sin sida kritiserade Harris för att hon ägnat dagen åt att genomföra intervjuer medan han varit ute och kampanjat bland väljare.

– Hon vet något som vi inte vet. Jag tror att hon känner till något slags resultat som vi inte vet, sade han till väljare på tisdagen, lokal tid.

Under sina kampanjmöten skruvade Trump upp retoriken ytterligare. Han riktade en rad personliga förolämpningar mot Harris, bland annat anklagade han henne för att ha lågt IQ och ifrågasatte om hon tar droger. Han antydde också att hon endast valts till Demokraternas presidentkandidat på grund av hennes kön och etnicitet.

– Hon kandiderar för att de vill vara politiskt korrekta, sade Trump.

Biden: Lås in honom

På Harris valmöten har hennes anhängare flera gånger skanderat ”lås in honom” riktat till Donald Trump, något Trump själv ofta sade om sin tidigare demokratiska rival Hillary Clinton. Vita Huset har hittills varit noga med att hålla sig utanför Donald Trumps pågående rättstvister – men på ett kampanjmöte på tisdagen sade även nuvarande presidenten Joe Biden just det:

– Vi måste låsa in honom, sade Biden men tillade snabbt:

– Lås in honom politiskt. Låsa ute honom, det är vad vi måste göra.

Trumps kampanj var dock snabba med sin tolkning av Bidens kommentar: Det är en bekräftelse på att åtalen mot Trump endast väckts för att förfölja honom politiskt, menar de, något expresidenten även tidigare hävdat.

– Joe Biden erkände precis sanningen: hans och Kamalas plan har hela tiden varit att politiskt förfölja sin motståndare president Trump eftersom de inte kan slå honom rättvist, sade Karoline Leavitt, talesperson för Trumps kampanj.