Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Dumpens partner Impulskollen lägger ner

Efter 200 sekunders avslöjande: ”Inga förutsättningar att fortsätta”

Publicerad 2024-10-25 13.10

Efter 200 sekunders avslöjande om Impulskollen lägger de nu ner sin verksamhet.

Impulskollen erkänner att flera felaktigheter begåtts och ber om ursäkt.

”Efter en samlad bedömning av nuläge och framtid så ser vi i dagsläget inga förutsättningar för att fortsätta bedriva verksamhet på lång sikt”, skriver Impulskollen på sin hemsida.

Aftonbladets 200 sekunder har granskat hur pedofiljägarsajten Dumpen samarbetar med Impulskollen, ett företag som säger sig kunna behandla pedofiler.

Men Impulskollen har varken tillstånd att bedriva vård eller någon legitimerad personal.

Männen som konfronterats av Dumpen pressas att betala dyrt, i många fall 100 000-tals kronor, för Impulskollens behandlingar. I vissa fall blir de inte uthängda på Dumpens sajt om de betalar, i andra fall lovar Impulskollen att lugna ner effekterna av uthängningen.

Så här skriver Impulskollen själva på sin hemsida:

”Impulskollen har haft samarbete med ett antal psykologer med kunskap om problematik gällande oönskad sexualitet. Däremot stämmer det att det även finns annan personal, som inte besitter expertkunskap, som haft stödsamtal med klienter. Med facit i hand skulle det naturligtvis vara bättre om all personal varit legitimerad, men eftersom samtal inledningsvis främst fokuserat på att minska risken för självskadebeteende har tillgång till stöd prioriterats i första hand.”

Entreprenörerna Michael Strandberg och Mikael Johansson ligger bakom Impulskollen.

PLUS: Swishmiljoner till Dumpen – och vinstutdelning till Patrik Sjöberg


”Ber om ursäkt”

200 sekunder har berättat om hur männen som skrivit kontrakt med Impulskollen hetsats att låna pengar för att kunna betala. Det kommenterar Impulskollen så här:

”Det har även i välmening rekommenderats mindre lämpliga finansieringsalternativ för behandling i samband med att enstaka individer önskat hjälp. Så ska det naturligtvis inte gå till och detta ber vi om ursäkt för.”

Att de män som köpt tjänster av Impulskollen i vissa fall kunnat köpa sig fria från publicering på Dumpen kommenterar Impulskollen så här:

”När det gäller Dumpen har vi inte haft något inflytande över beslutet om publicering ska ske eller inte. Däremot har vi i enstaka fall nått ut till Dumpen för att söka dialog kring tidpunkt för publicering för att minska risken för suicid och självskadebeteende. Vi har ansett att det är det mest ansvarsfulla tillvägagångssättet för att minimera risken att den berörda individen tar ett förhastat beslut och skadar sig själv.”

Aftonbladet söker Impulskollens talesperson Michael Strandberg.

Följ ämnen i artikeln