Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Dumpen: Hos oss kan man inte köpa sig fri

”De som hamnar hos Impulskollen tar inte livet av sig”

Publicerad 2024-10-22 06.48

Patrik Sjöberg och Sara Nilsson.

Pedofiljägarsajten Dumpens ansvariga utgivare Sara Nilsson säger att det inte är pengarna som avgör om männen blir uthängda eller inte.

– Hos oss kan man inte köpa sig fri från en publicering.

Hon dementerar också att Dumpen får provision för männen de skickar till Impulskollen.

Männen som konfronteras av pedofiljägarsajten Dumpen blir uppmanade att ta hjälp av Impulskollen.

Det har Dagens ETC tidigare berättat om.

Impulskollen säger sig hjälpa personer med oönskad sexualitet. De har inga legitimerade psykologer eller psykiatriker och de saknar tillstånd för att bedriva vård.

200 sekunder har tagit del av dokumentation, bland annat kontoutdrag, som visar att män som konfronterats sluppit bli publicerade på Dumpens sajt efter att de betalat 100 000-tals kronor till Impulskollen. På grund av källskydd kan vi inte visa dokumentationen.

Enligt männen har det varit tydligt att de betalar för att inte bli uthängda.

”Alla blir publicerade”

Det här dementeras av Dumpens ansvariga utgivare Sara Nilsson. Hon säger att alla publiceras, förr eller senare.

När publiceringar skjuts upp är det, enligt Sara Nilsson, för att hon bedömer att männen är självmordsbenägna. När hon anser att självmordsrisken minskat, då publicerar hon.

– De kan inte köpa sig fria livslångt från en publicering. Utan man gör en bedömning i början, okej, den här personen mår verkligen inte bra. Den här personen kommer inte att klara en publicering just nu. Då skjuter man upp den. Det är väl inte så svårt att förstå?

– Nyligen publicerade vi en herre, som vi har dragit ut nio månader på publiceringen med, just för att han betraktades som självmordsbenägen. Nu var han stabil nog för att klara av publiceringen.

Så du anser att du kan göra en bedömning att någon inte är suicidbenägen?

– Ja, det gör jag. Det gör jag faktiskt. Om jag kan göra en bedömning att någon är suicidbenägen och ringa en ambulans så kan jag nog också göra en bedömning att någon inte är suicidbenägen, så pass att vi kan publicera.

Hur gör du den bedömningen?

– Vad är det för frågor? Hur gör jag den bedömningen?

Ja, talar du med dem i telefon eller?

– Genom ett samtal med personen.

Ett telefonsamtal?

– Ja.

”Vi får ingen provision”

200 sekunder har tagit del av dokument där Impulskollen uppger att de och Dumpen delar på pengarna som männen betalar.

Sara Nilsson säger att det inte stämmer:

– Vi fakturerar för reklamen som är i slutet av varje film. Det är ungefär 30 000 kronor i månaden har jag för mig. Vi får absolut ingen provision, utan vi får för de reklamsekunderna.

Varför rekommenderar ni Impulskollen? De har inte legitimerade psykologer och de har inte ens tillstånd att bedriva vård.

– Vi har haft stora problem med självmord. Det är en åtta stycken kanske som begått självmord. Vi upplever att de som hamnar hos Impulskollen, de tar inte livet av sig. Det behövs krisstöd, precis efter. Och där tycker vi att Impulskollen gör ett förbaskat bra jobb.

Så det spelar ingen roll då att de inte har några legitimerade psykologer eller att de har rätt att bedriva vård?

– Alltså, de bedriver ju ingen vård, de köper ju in tjänster från extern personal, från vad jag vet i alla fall. Ingen av dem som har anlitat Impulskollen har tagit sina liv. Så vi ser ju att de gör ett bra jobb.

– I de län där psykiatrin fungerar där finns det ingen som har anlitat Impulskollen. När vården tar vid och tar sitt ansvar för problematiken så behövs inte privata insatser.

Anova i Stockholm har ju resurser och inga köer?

– Många av dem som ringt till Anova historiskt har inte fått plats hos dem. Vi har flera stycken, vi har ett antal som inte har fått plats hos Anova.

Impulskollen säljer ju också in sina tjänster som att de ska stoppa publicering av de här misstänkta pedofilerna på SVT och TV4. Det verkar ju rätt oseriöst. Håller du inte med om det?

– Det har jag ju aldrig hört talas om att de skulle säga, i och för sig. Men, det är för jävligt i så fall.

De har även sagt att de ska prata gott om pedofiler och lugna ner kommentarsfälten på sociala medier och på Flashback.

– Nej, men det är inte så de jobbar. Det är inte så att de pratar gott om. De har ju medarbetare som sitter och anmäler kommentarer där man skriver ”häng dem högt" och så vidare.

Och vad tänker du om att de ljuger om att man ska behandlas av legitimerad personal.

– All personal är inte legitimerad, så mycket vet jag. Den terapeut som jag har mest kontakt med har jättelång erfarenhet som KBT:are, men han är inte legitimerad. Sen är det ju inte sagt att icke-legitimerade KBT-terapeuter inte kan göra något nytta, för det kan de uppenbarligen.

Risken när de inte får adekvat behandling, det är ju att de faktiskt förgriper sig på barn, att de fortsätter göra det. Hur ser du på det?

– Men det gör väldigt många av de här männen. Oavsett vad så försöker de att förgripa sig på barn. Nu har de blivit avslöjade. Vi har gjort den bit som vi kan göra. De har blivit avslöjade. Omgivningen vet om att de är farliga för barn. Det är vår uppgift att se till.

– Vår uppgift är inte att se till eftervården. Men det bästa i min värld är om de kunde få Impulskollen fast på offentlig väg, så att de får ett ordentligt krisstöd samtidigt som de kommer till Anova. Så att alla får tillgång till krisstödet, inte bara de som kan betala för sig.

Sara Nilsson säger att hon inte vet vad folk betalar till Impulskollen,

– Jag vet att det kostar mycket, men jag vet också om att behandling överlag kostar mycket. Jag diskuterar inte Mickes priser med Micke.

– Det vi vill är att de ska få krisstöd med en gång. Om de betalar 700 000 för sitt krisstöd så skiter jag faktiskt i vilket, så länge som de överlever. Deras familjer skiter fullständigt i hur mycket den här personen betalar så länge som man överlever sin kris och börjar jobba med problematiken.

Följ ämnen i artikeln