Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Centerledaren ifrågasätts: ”Har börjat prata om avgångskrav”

Publicerad 2024-10-25 18.12

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok säger att hans parti står bakom Magdalena Andersson som statsminister.

Men beskedet splittrar Centern och nu vittnar centrala källor i partiet om att diskussioner förs ute i landet om avgångskrav.

– Förtroendet är förbrukat, slår en källa fast.

Centerpartiets plats i svensk blockpolitik skapar svåra konvulsioner inom partiet.

Partiledaren Muharrem Demirok har placerat sitt parti tillsammans med Socialdemokraterna i och med att han i september förra året gav beskedet att Magdalena Andersson är Centerpartiets statsministerkandidat. Den ståndpunkten har centerledaren återkommit till sedan dess.

Men den linjen, att Centerpartiet hör hemma i det rödgröna blocket, saknar förankring i partiet, enligt flera källor i C och nu hörs muller från djupa delar av rörelsen.

Flera högt uppsatta centerpartister vittnar om ett sviktande förtroende för partiledaren Muharrem Demirok.

– Man styr inte Centerpartiet, man leder. Folk har för första gången på riktigt börjat ifrågasätta om han är rätt person att leda oss i nästa val. Personligen tror jag inte att han är det, säger en källa i partiet.

S-samarbete saknar förankring

Enligt källorna har partiet inte fattat något formellt beslut om vägen som Muharrem Demirok nu har fört in partiet på. Att så tidigt in i mandatperioden meddela att man stödjer Magdalena Andersson ses som en grov strategisk miss.

– Att visa korten så tidigt gör att Socialdemokraterna kan räkna med våra mandat. Det sänker våra chanser att sälja vårt stöd dyrt, som vi gjorde när januariavtalet slöts. Vi måste först ta fram en kravlista, efter det kan vi börja prata om stödet för en viss statsministerkandidat, säger en centralt placerad källa i partiet.

Både partistyrelsen och riksdagsgruppen beskrivs som splittrade om hur partiet bör göra. Enligt flera ledande centerpartister är det inte skrivet i sten att C kommer att kroka arm med Magdalena Andersson, även om centerledaren säger det i intervjuer.

– Vissa anser att om man ska sitta i regering så är det åt S man behöver gå, men många tycker att vi borde vänta med att uttala oss om något innan vi ser valresultatet 2026. Det är många som anser att vi springer för fort nu, säger en källa.

– För väljarna och medierna är det självklart att vi nu tillhör vänsterblocket, men det har vi inte fattat några formella beslut om. Det har retat upp folk, säger en annan källa.

Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna i knappt tio månader mellan 2011–2012.

Liknas vid Håkan Juholt

En ytterligare ingrediens i centersoppan är att Muharrem Demiroks förtroendesiffror hos väljarna är svaga och den låga tilltron till C-ledaren tycks vara cementerat i opinionsmätning efter opinionsmätning. En källa gör liknelser med den tidigare kortvarige S-ledaren Håkan Juholt, som aldrig lyckades bygga upp ett stort förtroende varken i partiet eller hos väljare.

– Vi har hamnat i en Håkan Juholt-situation där allt Murre gör blir fel. Uttalanden, intervjuer eller när han talar till partimedlemmar faller platt. Det är en negativ spiral. Medlemmar kritiserar till och med hur han klär sig. Det är på den nivån nu, säger källan.

Även en distriktsordförande pekar på siffrorna som betungande för partiledaren.

– Det går inte att bortse från opinionen. Att vara partiledare är inte lätt, men det gäller att nå ut och det går inte att hymla med att han har haft svårt med det.

Aftonbladet får ta del av en intern meddelandechat mellan företrädare i partiet där en person slog fast att Muharrem Demirok gjorde en mycket stark insats i den senaste partiledardebatten i SVT. Inlägget gillades av fyra personer av över sjuttio deltagare i chatten. Ett bevis på svagt stöd, enligt en källa.

– Det visar att något radikalt har hänt.

Hemliga tjänstemannamöten upprör

Aversionen mot Vänsterpartiet är omfattande i C. Trots det har små steg tagit för att göra gemensam sak med Vänstern inom ramen för den rödgröna oppositionen. Nyligen gjorde de fyra partierna ett gemensamt utspel om vindkraft till havs.

För att påbörja ett eventuellt formaliserat samarbete har tjänstemän från de fyra partierna träffats för att lära känna varandra, något Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Även det är att ta ett för långt steg, anser flera kritiker i partiet.

– Muharrem har bara kört på utan att få med sig partiet, säger en av dem.

En annan källa menar i stället att partiledaren velar för mycket kring beslutet om partiets väg framåt i interna diskussioner.

– Man väntar på att han ska fatta beslut, men han vågar inte fatta beslut för att folk tycker olika saker. När vi gick med i januariavtalet var alla oeniga och splittrade tills vi röstade om det och då kunde vi stå för det. Han måste våga landa i ett beslut.

”Revansch 2026”

Som en del av förberedelserna inför valet 2026 har partiet sjösatt ett projekt kallat ”Revansch 2026” med diskussioner i partiavdelningar om eftervalsanalyser, väljarsiffror och möjliga kärnfrågor för partiet att gå till val på 2026. Även regeringsfrågan är på agendan.

Tre källor med insyn i projektets utformning berättar för Aftonbladet att underlaget för diskussionerna gör det svårt för medlemmarna att komma till någon annan slutsats än att C bör gå till val på ett samarbete med S.

– Det finns inte så många andra slutsatser än att gå vänsterut. Frågan är snarare när vi ska slå fast den strategin. Alternativet att inte regera, att gå i opposition, finns på bordet men det är egentligen inte något realistiskt alternativ, säger en av källorna.

– Underlaget, siffrorna som vi visar, kan bara leda oss åt ett håll, fortsätter källan.

”Agera i panik”

En profilerad person i partiet säger att centrala företrädare var redo att kräva Muharrem Demiroks avgång efter EU-parlamentsvalet i somras eftersom Centerns opinionssiffror innan valdagen var låga. Men när partiet fick behålla sina två mandat kom aldrig några avgångskrav.

Än så länge har ingen företrädare för partiet krävt partiledarens avgång öppet, men ämnet har återigen hamnat på centerpartisters läppar.

– Folk har börjat prata om avgångskrav. Det är vi inte vana vid i vårt parti. Vi brukar föredra att låta partiledare gå själva, men Murre (Muharrem Demirok reds. anm.) verkar gilla partiledarskapet för mycket för att vilja gå självmant. Hur som helst är det bättre att vi gör något snart än att vänta till december 2025 och då tvingas agera i panik, säger en källa.

En centerpartist i partiets högre krets berättar att de interna partidiskussionerna inom projektet ”Revansch 2026” har lett till att medlemmar i olika distrikt nu börjat diskutera framtiden för partiledaren.

Det bekräftas av två distriktsordföranden i olika delar av landet.

– Centerpartiet är ett borgerligt parti med borgerlig politik, våra väljare är borgerliga och röstar på oss på grund av det. Att gå ut före valet och säga att man stödjer Magdalena Andersson som statsministerkandidat, det står inte jag bakom, säger en av dem.