Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

S-besked: Samarbete med V – om de rensar ut

Publicerad 2024-10-26 07.21

Morgan Johansson (S) under en särskild debatt i riksdagen om situationen i Mellanöstern.

Socialdemokraterna kan samarbeta med Vänsterpartiet – men det kräver att partiet ”rensar ut” tecken på antisemitism.

– Så fort det finns några antisemitiska tendenser så ska man rensa ut dem, säger S-toppen Morgan Johansson.

Vänsterpartiet har varit pressat från flera håll under hösten – inte minst med anledning av tidigare V-politikern Kristofer Lundbergs uttalande om stöd för terrorklassade PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse). Han har sedan uteslutits.

Partiet har också portats från minnesceremonier av Judiska centralrådet efter att företrädare för partiet uttryckt sig antisemitiskt.

Morgan Johansson tycker att det är viktigt att Vänsterpartiet agerar på frågan.

– Vi har sett en del exempel på antisemitiska uttryck från enskilda medlemmar, och då är det viktigt att partiledningen tar tag i det så fort som möjligt, säger han och fortsätter:

– Jag kan konstatera att hittills har Vänsterpartiet agerat. Jag kanske hade sett att det gått snabbare, men jag får nog utgå ifrån att man har lärt sig ett och annat under den här processen.

S: Samma krav

I en riksdagsdebatt om Mellanöstern under fredagen sade Morgan Johansson att om sådana antisemitiska tendenser upptäcks inom Socialdemokraterna så ”rensar vi ut dem omedelbart.”

– Det måste Vänsterpartiet också göra, liksom andra partier, som Sverigedemokraterna. Man ska ställa samma krav på Sverigedemokraterna som man gör på Vänsterpartiet, så fort det finns några antisemitiska tendenser så ska man rensa ut dem.

Han säger att hittills påverkar inte uttalandena samarbetet mellan S och V.

– Nej, så länge man agerar mot det här så påverkar inte det inte samarbetet med oss, men det kräver att man gör det.

Vill inte recensera

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Jacob Risberg vill inte uttala sig om V.

– Jag vill helst inte recensera Vänsterpartiet. Jag har förstått att det finns problem och att de hanterar de problemen. Men jag går inte gärna in och kritiserar hur olika företrädare agerat i de här frågorna.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok har tidigare sagt till Expressen att han inte kan se hur något ansvarstagande parti skulle kunna samverka med Vänsterpartiet i en regering när det ges uttryck för den här typen av åsikter.