Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annas son blev ’barnsoldat’ i Danmark: ”Lever i en mardröm”

Publicerad 2024-10-27 13.58

Enligt åklagaren hade Annas son skickats på ett morduppdrag i Danmark.

Han var bara 16 år när han ska ha fått flera olika morduppdrag i Danmark – men misslyckades med samtliga.

Hemma i Sverige undrar mamman hur hennes tidigare ostraffade son nu kan sitta häktad misstänkt för mordförsök i grannlandet.

– Jag lever i en mardröm som som jag bara väntar på att få vakna ur, säger ”Anna”.

När Anna kliver in på häktet i Danmark får hon se sin son för första gången på flera månader.

Den här dagen fyller han 17 år.

Därför har hon åkt från hemorten i Sverige till Danmark för att hälsa på.

Bara 16 år gammal häktades pojken, som vi kan kalla för Johan, misstänkt för grov brottslighet.

– Jag kände att jag ändå ville åka ner och säga grattis till honom när jag fick chansen. Ska jag vara helt ärlig så var detta det värsta mötet jag haft i hela mitt liv. Jag fick inte röra min egen son, säger Anna.

Enligt åklagaren hade Johan skickats på ett morduppdrag i Danmark där måltavlorna ska ha varit tre olika personer.

Blev efterlyst

Johan är en av flera svenska ”barnsoldater” som skickats över Öresund, till Köpenhamnsområdet, för att utföra dåd i den uppmärksammade gängkonflikt som pågått under sommaren.

Men hur hamnade en pojke, som är helt ren i belastningsregistret, i denna situation?

13-åringen: ”Längtar tills min första kropp kommer”


Sommarlovet började nästan gå mot sitt slut när Johan frågade sin mamma om han kunde få sova över hos en kompis i orten där de bor.

Anna tyckte det var okej. Också när sonen ville stanna en extra dag gav Anna klartecken.

– Jag var glad att han var hos en kompis som ville umgås med honom. Han är inte den pojken som hittar på hyss eller någonting, så därför litade jag på honom, berättar Anna.

När tredje dagen gick hörde Anna inget mer. Då började hon förstå att allting inte stod rätt till.

”Anna” är mamma till en av alla de svenskar som sitter häktade misstänkta för våldsuppdrag i Danmark.

– Jag blev väldigt orolig när han inte kom hem och hans telefon inte var igång. Jag fick inte tag på honom så till slut ringde jag polisen och frågade vad jag skulle göra. De sa direkt att de skulle efterlysa honom.

Så blev det.

Annas son blev efterlyst av svensk polis.

Vad Anna inte visste var att hennes son tillsammans med en 26-årig man hade rest till Danmark. Enligt åklagaren som leder utredningen ska Johan och kumpanen ha fått flera olika morduppdrag på olika platser i Köpenhamn men misslyckats med samtliga. Ytterligare två danska medborgare är misstänkta i fallet.

Hemma i Sverige ringde det på Annas telefon – ett samtal från polisen.

De hade hittat Johan och tagit in honom på polisstationen.

– Där och då förstod jag att någonting var väldigt, väldigt fel.

Johan fick komma hem till Anna och berättade då sin version om var han hade varit. Att han hade varit i Köpenhamn och sedan åkt därifrån och tagit sig hem.

Enligt Anna fanns det märken på sonens kropp vilket gjorde att hon misstänkte att han blivit utsatt för någon form av våld.

Anna bestämde att de båda skulle gå till polisen och Johan skulle berätta vad han hade gjort. Det dröjde inte länge innan det beslutades att sonen skulle begäras häktad.

Här är svenskarna som sprider skräck i Danmark


Annas son blev efterlyst av svensk polis efter att hon inte fått tag på honom.

”Tillbakadragen”

Att Annas son skulle bli inblandad i en gängkonflikt och misstänkt för mordplaner i Danmark kom som en chock för henne.

– Han har varit väldigt lugn och tillbakadragen hela sin uppväxt.

Johan förekommer varken i belastningsregistret eller hos några sociala myndigheter under åren. Som ett stöd har han haft en kontaktperson som han träffat i perioder för att få ett socialt sammanhang.

– Det var för att han skulle komma ut i samhället, då ansåg familjecentralen att han skulle ha en kontaktperson, säger Anna.

Att unga, utan något belastningsregister, förekommer i allvarliga våldsdåd som kopplas till gängkonflikter har blivit allt vanligare på senare år. Utvecklingen visar hur snabbt en rekrytering kan gå till.

Anna beskriver sonen som lättpåverkad. På fritiden satt han mest hemma och tittade på tv eller spelade tv-spel.

– Skolan har varit väldigt svår för honom. Han har haft dåliga betyg och har fått kämpa. Han har inte hängt med på grund av flera diagnoser, berättar Anna.

Själv tror Anna inte att hennes son har begått det misstänkta brottet frivilligt.

– Jag tror att han har blivit lurad till att göra det här. Det här är en pojke som är väldigt lätt att lura och manipulera, säger Anna.

För Anna har sonens gripande och häktning kastat om vardagen.

Fick hot

Efter att Johan häktats kom hoten, berättar Anna.

– Vi hade fått pris på våra huvuden och hoten spreds på sociala medier. Jag blev rent ut sagt livrädd och gick knappt utanför dörren på en månad.

Dagarna tillbringades hemma i en ständig rädsla.

Dansk polis har tidigare sagt att de barnsoldater som skickats över till Danmark för att utföra olika våldsdåd kan kopplas till en konflikt mellan två danska kriminella nätverk. Ett av nätverken har enligt polisen allierat sig med den internationellt efterlyste gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo.

De unga utförarna har förvånat även dansk polis som tidigare uttryckt att man även sett danska ungdomar som varit inblandade i gängkriminalitet men inte alls i samma utsträckning som de svenska tonåringarna.

Dådet har bland annat lett till starkare gränskontroller och bevakning mellan Sverige och Danmark.

På Telegram söks personer för morduppdrag i Danmark.

I Danmark har flera svenskar, många av dem unga, häktats misstänkta för inblandning i bland annat konflikten. Rekryteringen har bland annat skett i olika grupper på appen Telegram där våldsuppdrag har lagts ut mot betalning. Någonting som har lett till att Sverige och Danmark i sin kamp mot gängkriminaliteten gemensamt satt press på techjättarna.

Uppdrag där stora summor pengar utlovas läggs ut i Telegramgrupper.

Ungdomarna beskrivs ha haft centrala roller i våldsuppdragen.

– Jag förstår inte varför de utnyttjar barnen och förstör barnens liv för det här. De kan ta tag i sina egna problem själva i stället. Vill de kriga mot varandra, de här gängen, så kan de göra det själva, säger Anna.

För Anna har ordet ”barnsoldat” varit förknippat med någonting annat. Barn som tvingas in i krig.

– Jag hade hört lite om gängkriminaliteten innan men inte så mycket. När någon pratade om barnsoldater så tänkte jag på de som sitter i andra länder, som utanför Europa. Det var vad jag tänkte här jag hörde ordet barnsoldater, säger Anna.

Men de senaste åren har begreppet kommit att beskriva de barn som dras in i de kriminella nätverkens konflikter. Och nu ser Annas son ut att ha blivit en av dem.

– Det är katastrof.

Anna väntar nu på att rättegången ska starta.

Väntar på rättegång

I diskussionen om unga förövare har ett återkommande ämne varit den om föräldraansvar. Anna förklarar att Johans bror haft problematik tidigare, att hon inte hade blivit förvånad om det var han som varit i Johans situation nu.

Men hos Johan såg Anna aldrig några tecken på att någonting var fel och att han skulle kunna hamna i den rådande situationen.

Men om hon inte hade låtit Johan gå till kompisen den där kvällen, hade utfallet blivit annorlunda?

– Jag har suttit och vridit och vänt på det. Det här är ju ingen som någonsin skulle kunna tro att Johan skulle göra det här. Alla är i chocktillstånd rent ut sagt.

– Jag lever i en mardröm som jag bara väntar på att få vakna ur.

Nu väntar hon in en eventuell kommande rättegång.

– Det enda jag vill ska hända nu är att rättegången startar och att han åtminstone kan få komma tillbaka till Sverige. Har han gjort det här vill jag att han ska få ett straff, men inte så hårt straff som de har i Danmark.

Anna och Johan heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln