Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Muharrem Demirok: ”Känner ett jättestarkt förtroende”

Publicerad 2024-10-25 18.12

Muharrem Demirok (C).

Muharrem Demiroks ledarskap är uppe för diskussion inom Centerpartiet.

Men partiledaren anser sig ha starkt stöd i partiet och han försvarar den kritiserade linjen om att C har Magdalena Andersson som statsministerkandidat.

– Jag känner ett väldigt starkt förtroende bland centerpartister, säger han till Aftonbladet.

Ny kritik har riktats mot Centerledaren Muharrem Demirok och internt diskuteras nu om förtroendet för partiledaren är förbrukat.

Anledningen är enligt källor en kombination av låga förtroendesiffror och partiledarens besked om att Magdalena Andersson är hans statsministerkandidat.

Muharrem Demirok säger i en intervju med Aftonbladet att han känner ett fortsatt starkt förtroende bland centerpartister runt om i landet.

– Jag känner ett jättestarkt förtroende från Centerpartiet. Vi har lämnat en valrörelsen som visar när Centerpartiet är som bäst är när vi får prata om sakpolitik, kroka arm med varandra och driva en bra valrörelse. Min ambition är att fortsätta med det, säger Muharrem Demirok.

”Det står vi fast vid”

Enligt Aftonbladets källor ifrågasätts varför partiledaren så tidigt gick ut och meddelade att Magdalena Andersson är Centerns statsministerkandidat. Det tolkas som en taktisk miss, men även som ett ställningstagande som partiledaren inte har täckning för inom partiet.

Muharrem Demirok återupprepar hållningen att det andra alternativet, att gå med i ett borgerligt samarbete där Sverigedemokraterna ingår, är uteslutet. Därmed finns endast ett alternativ, som är Magdalena Andersson, kvar för Centern att välja. Att gå i opposition finns inte på kartan.

– Det vi vill vara med i är en samverkan där Centerpartiet får ett genomslag, där politiken drar mot det varma, gröna, liberala. Därför kommer inte vårt stöd till Sverigedemokraterna och det står vi fast vid, säger han.

Om Andersson-beskedet: ”Inte ett fastslaget beslut”

Kritik har uppstått mot att Muharrem Demirok sprungit före sitt parti och inte involverat viktiga delar av det i linjen om att Magdalena Andersson är C:s statsministerkandidat. Muharrem Demirok menar att partiet inte har något formellt beslut att fatta i den frågan.

– Det finns inga faktiska beslut att fatta innan valdagen. Det är först då som vi vet vad det finns för matematik att förhålla sig till. Det är väljarna som avgör hur en regeringskonstellation kan se ut.

Har du partiet med dig i beskedet om Magdalena Andersson?

– Det är inte ett fastslaget beslut. Min uppgift är inte att göra den ena eller andra till statsminister. Min uppgift är att se till att ge Centerpartiet inflytande. Verkligheten är vad den är. Om vi inte vill medverka till att Sverigedemokraterna sitter i regering, då måste vi klara av att ge ett sådant besked och jag känner mig trygg i det beskedet.

”En höna av en fjäder”

Nyligen framkom att de fyra partierna inom det rödgröna blocket har hållit möten mellan tjänstemän där de träffats och socialiserats. Enligt en källa med insyn som Aftonbladet talat med handlar det om möten, med minst en middag, som man har haft för att lära känna varandra inför eventuella förhandlingar efter valet 2026.

Men att det skulle vara syftet vill Muharrem Demirok inte veta av.

– Det är en höna av en fjäder. Våra tjänstemän har till uppdrag att ha kontakt med andra partier. Det här är personer som har träffar med moderater, liberaler, på hög nivå. Det sker med eller utan mat. Den här middagen är ingen skillnad från det. Det är inget sätt att försöka bilda ett styre. Det är inget mer än så. Det är en höna av en fjäder.

Varför skulle de ha middagen?

– Varför skulle de i sådana fall träffa moderata eller liberala tjänstemän? Vi är åtta partier som har till uppdrag att värna Sverige. Att man lär känna varandra, det är absolut inget konstigt i det överhuvud taget.