Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Ryssvänliga partiet tar hem vinsten i Georgien

Publicerad 2024-10-27 05.36

Ödesvalet i Georgien är avgjort – och ryssvänliga Georgisk dröm har tagit hem vinsten.

Nu kritiseras resultatet av oppositionen.

– Vi kommer inte acceptera resultaten av detta förfalskade resultatet, säger oppositionspolitikern Tina Bokuchava.

Följ ämnen
Ryssland

Nu är rösterna räknade och fördelade efter gårdagens parlamentsval i Georgien.

Det står klart att det tidigare regeringspartiet Georgisk Dröm tar hem en majoritet med 54.2 procent av rösterna, enligt landets valmyndighet. 99,1 procent av alla röster räknade.

Partiet har beskrivits som allt mer auktoritärt och har anklagats för att vara ryssvänligt. Partiets ledare Bidzina Ivanishvili är affärsman och miljardär. Han byggde sin förmögenhet i Ryssland under 1990-talet.

Men de tidiga opinionssiffrorna i gårdagens val skiljde sig dramatiskt från det slutgiltiga resultatet.

Prognosen visade att oppositionen hade ledningen, enligt en vallolaksunderöskning. Sedan vände det och regeringspartiet gick upp i topp. Oppositionen kallade valresultatet en ”kupp”.

Valmyndigheten, CEC, har tidigare kritiserats för att stå för nära regeringen.

– Vi kommer inte acceptera resultaten av detta förfalskade resultatet, säger oppositionspolitikern från Förenad nationell rörelse, Tina Bokuchava, till BBC.

Det har av oppositionen beskrivits som ett ödesval för Georgien och ett val mellan Ryssland och Europa. Flera har bedömt det som det viktigaste valet sedan Georgien blev självständigt från Sovjetunionen 1991, rapporterar BBC.

Den georgiska oligarken och ledaren för partiet ”Georgisk Dröm” Bidzina Ivanishvili,  under ett tal efter att vallokalerna stängt i huvudstaden Tblisi under lördagskvällen.

Risk för oroligheter

Georgien fick kandidatstatus till EU i december i fjol. Men deras väg till medlemskap har kantats av regeringens politiska linje efter att man infört en ”agentlag” som liknandes med Rysslands lagstiftning. Lagen innebär att organisationer och medier som är delvis finansierade i utlandet ska registreras som att de verkar i främmande makts ärenden.

Nu oroas experter för att oroligheter och våldsamheter kan uppstå i landet. Hugo von Essen är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Han menar också att resultatet kommer vara oklart för en tid framöver.

– Det finns också en risk att det kommer bli våldsamheter, säger han och fortsätter:

– Om oppositionen och civilsamhället får veta, eller bara misstänker, att det förekommit fusk kommer det sannolikt leda till stora protester.

Oppositionen såg först ut att gå mot vinst i det georgiska valet och anklagar nu det sittande partiet och valmyndigheten för fusk.

Följ ämnen i artikeln