Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Expert om Georgien: "Inga tvivel om valfusk"

Publicerad 2024-10-27 13.57

Det kommer att bli protester efter valresultatet där proryska Georgisk dröm pekats ut som vinnare. Det menar Georgienexperten Katrine Bendtsen Gotfredsen.

Frågan är hur våldsamt det kommer att bli.

– Jag tror helt bestämt att det blir protester i dag eller i morgon, men frågan är hur de kommer att utspela sig, och om det blir våldsamma. Georgien har en lång tradition av protester – men det är ingen garanti för förändring, säger hon.

Katrine Bendtsen Gotfredsen är universitetslektor i Kaukasusstudier på Malmö högskola och har forskat om politisk förändring i Georgien. Hon är just nu på plats i landet, strax utanför huvudstaden Tblisi.

Under valdagen har det förekommit larm om valfusk och att väljare hotats och attackerats.

– Från vad jag har hört så är det inget tvivel om valfusk. Det har förekommit olika sorters skrämselteknik och att personer har haft flera olika valsedlar per person.

– Folk har även åkt runt och röstat på flera olika ställen. Vissa saker är nog relativt enkla att bevisa som fusk för valobservatörerna, medan andra saker blir svårare.

Både valvinnare

Under valdagskvällen utropade både regeringspartiet Georgisk dröm och oppositionen sig som segrare. Ett tecken på det extremt polariserade samhället, menar Bendtsen Gotfredsen.

– Det finns en extremt polariserad mediebild och en extremt polariserad befolkning. Det finns även en ständig ström av desinformation så det är extremt svårt att få en klar bild av situationen.

– I går när valresultaten började komma in satt jag och bläddrade mellan två oppositions-tv-kanaler. Däremellan satt jag på den statskontrollerade nyhetskanalen Imedi. Där var diskussionerna och vallokalsundersökningar helt andra. Det är parallella verkligheter, säger hon.

Rysk påverkan

Valet har beskrivits som ett ödesval, där resultatet bedöms avgöra om landet styrs närmare EU eller Ryssland. Georgien har sedan slutet av 2023 fått kandidatstatus till EU, men det kan nu komma att pausas, tror Bendtsen Gotfredsen.

Regeringspartiet Georgisk dröm beskrivs som proryskt och styrs av oligarken Bidzina Ivanisjvili, som gjorde sin förmögenhet i kaoset vid Sovjetunionens fall. Han har även anklagats för att ha kopplingar till Vladimir Putin.

– Georgisk dröm har kört en stark propaganda om att oppositionen tillsammans med väst har försökt öppna en till front i Ukrainakriget. Det finns en legitim oro, som inte är ny men som blivit utnyttjad politiskt, att man är i krig igen.