Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Vida fördömanden efter omtvistat val i Georgien

Uppdaterad 09.46 | Publicerad 09.08

En rad länder i väst ifrågasätter helgens val i Georgien, som slutade med att det proryska regeringspartiet Georgisk dröm utropade seger.

Sveriges utrikesminister uttrycker oro. Under dagen väntas protester i Tbilisi.

”Allvarligt bekymrad över oegentligheterna i Georgiens val som rapporterats av Osse/Odihr och andra observatörer”, skriver Maria Malmer Stenergard (M) på X.

I ett första uttalande från Internationella valobservationsuppdraget IEOM, där organisationerna Osse och Odihr ingår, rapporteras om utbredd press mot väljare och kartläggning av väljare.

”För att återställa förtroendet uppmanar jag georgiska myndigheter att på ett trovärdigt sätt adressera den här oron i en inkluderande politisk process”, skriver Malmer Stenergard.

Uppmanar till protester

Även bland andra Danmarks, Norges och Frankrikes utrikesministrar uttrycker oro i uttalanden på X, liksom EU:s rådsordförande Charles Michel samt utrikeschef Josep Borrell. Ryssland, Ungern, Armenien och Azerbajdzjan gratulerar däremot Georgisk dröm till segern.

Under valdagen förekom en rad rapporter om oegentligheter. Oppositionen har hävdat valfusk och anklagat regeringspartiet för en ”konstitutionell kupp”.

Landets EU-vänliga president Salomé Zourabichvili, som dock främst har en ceremoniell roll, har anklagat Ryssland för att ha infiltrerat valet och uppmanat folket till protester under måndagen.

Fortsatt EU-ambition

Valet beskrevs på förhand som ett ödesval, där resultatet bedömdes avgöra om det kaukasiska landet styrs närmare EU eller Ryssland.

De senaste åren har regeringen i Tbilisi infört en rad ryskinspirerade lagar som kraftigt begränsar civilsamhället och grundläggande rättigheter, vilket bedömts undergräva Georgiens EU-ambitioner. På måndagen hävdar premiärminister Irakli Kobachidze att målet fortsatt är att ansluta sig till EU till år 2030.

Statskontrollerade medier i Georgien hyllar valresultatet och refererar till Osses observatörer, dock utan att nämna de oegentligheter som rapporterats.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) jobbar bland annat för att slå vakt om de mänskliga rättigheterna, demokratins spelregler och rättsstatens principer i medlemsländerna. Kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (Odihr) är Osses valövervakningsorganisation.