Trumps parhäst: Inga fribiljetter för allierade

TT

Uppdaterad 09.56 | Publicerad 05.29

Republikanernas kandidat till vicepresidentposten, senatorn J D Vance.

Republikanernas kandidat till vicepresidentposten med Donald Trump, den 39-årige senatorn J D Vance, manar till enighet i partiet och landet bakom Trump.

– Vi ska, snart, göra Amerika stort och mäktigt igen, säger Vance.

Han är en relativt oprövad politiker och som nu gör sitt första stora, publika framträdande på Republikanernas konvent i Milwaukee.

– Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att jag skulle stå här i kväll, säger Vance.

Vänt om Trump

Han ägnar en lång stund av inledningen till att hylla Donald Trump, en person som han var mycket kritisk till och varnade för när Trump kampanjade och vann presidentvalet 2016. Han kallade honom till och med Amerikas Hitler. Men för några år sedan gjorde han helt om och är nu en av Trumps mest ivriga och energiska försvarare.

Han växte upp med en missbrukande mor men uppfostrades av sin mormor, tog värvning i marinkåren, studerade juridik på prestigeuniversitet Yale, blev riskkapitalist, skrev boken Hillbilly Elegy om sin uppväxt och för bara två år sedan valdes han in i den amerikanska senaten. Trumps stöd var avgörande för det.

Slår mot Kina

Han ägnar mycket tid åt att tala om det, som han beskriver det, arbetande folket som gång på gång har svikits av politikerna i Washington, sett billiga kinesiska varor välla in och jobben försvinna.

– Jag kommer aldrig att svika er, lovar Vance och säger att det är slut med att ”dansa efter Wall Streets pipa”.

Och han gav en släng åt Kina, som enligt honom berikar sig på bekostnad av amerikanska arbetare.

– Vi kommer att stå upp för amerikaners löner och stoppa Kinas kommunistparti från att gynna sin medelklass medan våra medborgare får betala priset.

Inför Vances framträdande väntade sig många bedömare att han skulle avslöja lite mer än småbitar om hur utrikespolitiken under Trump/Vance kan se ut. Men han nämnde till exempel över huvud taget inte Ukraina, än mindre hur det kan bli med fortsatt stöd till landet i kriget mot Ryssland. Som senator har han varit en av de främsta motståndarna till att stödja Ukraina.

Inga fribiljetter

Men som Trump lät han förstå att Europa och andra av USA:s allierade måste betala mer för sitt eget försvar.

– Det kommer inte att bli några mer fribiljetter för allierade som bedrar de amerikanska skattebetalarna och deras generositet, sade Vance.

Han tillade att USA ska bara skicka soldater till krig när det är ett måste.

– Och då ska vi slå hårt.