Trumps val av parhäst oroar Ukraina

Jonas Cullberg/TT

Publicerad 05.30

Donald Trump och hans vicepresident kandidat, senatorn J D Vance.

J D Vance är en av de ledande motståndarna till USA:s Ukrainastöd i den amerikanska kongressen. Att han har valts till Donald Trumps vicepresidentkandidat väcker oro i Kiev.

“Ärligt talat bryr jag mig inte om hur det går för Ukraina, åt det ena eller andra hållet”, sade J D Vance i en podcast i februari 2022 med Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon, strax innan Rysslands fullskaliga invasion.

Det synsättet på kriget i Ukraina har präglat den 39-årige Ohio-senatorns tid i USA:s kongress. Han har starkt kritiserat Biden-regeringens stora ekonomiska stöd till Ukrainas armé.

”Tydlig signal”

Vance spelade en viktig roll i försöken att stoppa ett stödpaket till Ukraina på 60 miljarder dollar tidigare i år. Det klubbades till sist igenom i kongressen, men dröjsmålet ledde till att Ukraina tvingades ransonera ammunition och förlorade landområden.

– Valet av Vance är en tydlig signal för oss, säger den ukrainska parlamentsledamoten Inna Sovsun från det liberala partiet Holos till Financial Times.

– Om Trump och Vance vinner i november måste Ukraina tänka ut en ny strategi för att kommunicera med amerikanerna.

Vance vill liksom Donald Trump att Kiev ska vara berett att ge upp ryskockuperade landområden för att få slut på kriget. I likhet med Trump har han kritiserat Europa för att vara för beroende av USA och Nato för sin säkerhet.

– J D Vance kan beskrivas som en aggressiv attackhund som är extremt lojal med Trump, säger Björn Ottosson, USA-forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

– Han har i olika utspel gått längre än Trump när det gäller Nato och stödet till Ukraina.

USA är den största givaren av ekonomiskt stöd och militär utrustning till Ukraina. Vance vill att USA i stället riktar satsningarna mot hotet från Kina och på att hejda illegal invandring vid den mexikanska gränsen.

– Han menar att USA:s stöd till Nato och assistansen till Ukraina tar bort fokus från Kina, som han ser som huvudproblemet, säger Ottosson.

Befäster paroll

Trumps val av den unga senatorn ses som ett steg bort från de delar av Republikanerna som vill se ett fortsatt amerikanskt engagemang i Ukraina och Nato.

– Det är ett sätt att befästa Trumps paroll ”America first”, så att den lever vidare även efter Trump, säger Ottosson.

– Det är också tydligt att han inte gillar (Ukrainas president) Volodymyr Zelenskyj. Vance har varit kritisk till att Zelenskyj uttalat sig om att USA ska prioritera Ukraina och menar att han lägger sig i amerikansk politik.