Expert om Biden: Grävde inte gropen djupare

Klas Widestrand/TT

Publicerad 2024-07-12 04.00

USA:s president Joe Biden gav ett kompetent intryck när han mötte journalisternas frågor, anser den amerikanske professorn Dennis Goldford.

– Men det kommer inte stilla oron gällande hans förmåga att kampanja och vinna valet, säger han.

Den alltmer ifrågasatte Biden hade inte hållit en stor och formell presskonferens på egen hand på flera månader när han klev fram inför reportrar på torsdagskvällen, i samband med Natos toppmöte i Washington.

– Han såg helt klart inte lika livlös ut som han gjorde under debatten mot Trump. Han inledde kraftfullt när han läste på telepromptern, säger Dennis Goldford, professor emeritus i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i den amerikanska delstaten Iowa.

Påläst och kompetent

Biden framstod till stora delar som påläst, särskilt på utrikesområdet, framhåller Goldford.

Men han påpekar att 81-åringen hade det svårare när han gick från att hålla tal till att svara på frågor – särskilt frågor om hans hälsa och förmåga.

– Då svarade han flera gånger med att prata om politiska åtgärder, men det var inte vad frågan handlade om.

Biden slant på tungan ett par gånger – före presskonferensen kallade han Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskyj för ”president Putin” och på själva presskonferensen råkade han referera till sin ”vicepresident Trump”.

”Stärker inte bilden”

Felsägningar av den här typen, som Biden har gjort många gånger tidigare, behöver inte vara ett problem, enligt Dennis Goldford.

– Men för den som anser att Biden är för gammal kommer den här sortens vardagliga misstag stärka bilden av att han inte är på topp.

På det stora hela tycker han inte att Joe Biden, som av flera partikamrater uppmanats att kliva av, gjorde några katastrofala misstag.

– Han grävde inte gropen djupare, så att säga. Men fyllde han igen det han redan grävt upp? Egentligen inte. Måhända hjälpte detta en liten aning på marginalen, men det går inte att komma ifrån det faktum att han är 81 år gammal.

Svagt självförtroende

Goldford säger att Demokraterna måste ta ställning till huruvida Biden når upp till minimikravet, det vill säga att han inte försämrar möjligheterna att vinna valet.

– Just nu lider många demokrater av brist på självförtroende. Frågan är om han han under kommande dagarna eller veckan kommer att lyckas ingjuta det självförtroendet hos sina partivänner.