Biden till väljare: "Jag ska ingenstans"

TT

Publicerad 2024-07-13 02.18

I ett energiskt kampanjtal försökte USA:s president Joe Biden övertyga såväl väljare som partikamrater om att han klarar av fyra år till på presidentposten.

– Vi måste slutföra jobbet. Och jag lovar er, jag är okej, säger Biden till väljare i Michigan.

Michigan är en extra viktig delstat att vinna för Demokraterna i presidentvalet i november, om de ska ha en chans att slå republikanerna med Donald Trump i spetsen.

Under ett kampanjmöte i Detroit på fredagskvällen, lokal tid, medgav Biden att det varit mycket spekulationer om att han ska stiga åt sidan – något han bestämt avvisar.

– Här är mitt svar: Jag fortsätter och vi kommer att vinna, sade Biden till en uppsluppen publik som skanderade ”hoppa inte av!”.

– Ni väljare nominerade mig. Ni bestämde. Ingen annan. Och jag ska ingenstans.

Energisk och uppeldad

Pressen har ökat på USA:s president efter hans mycket ifrågasatta insats i en tv-sänd debatt mot Donald Trump. Kritiker menar att 81-åriga Biden varken är i mental eller fysisk form för fyra år till på presidentposten – och kräver därför att han ska stiga åt sidan och låta någon annan stå som Demokraternas presidentkandidat i valet.

Kritiken har lyfts både av hans partikamrater och av viktiga bidragsgivare till partiet. Omkring 90 miljoner dollar i utlovade donationer kommer att pausas tills Biden kliver åt sidan, rapporterade New York Times på fredagen.

Under mötet i Detroit framstod Biden som energisk och uppeldad– en stor kontrast till den förvirrade och åldersmärkta insats han gjort under några tidigare framträdanden.

Reportrar utbuade

I samband med ett Natomöte på torsdagen blandade Biden ihop Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med Ryssland Vladimir Putin, och senare under dagen råkade han benämna sin vice president Kamala Harris som ”vice president Trump”.

I Detroit gjorde Biden sitt bästa för att avfärda misstagen. Reportrar som befann sig på plats för att bevaka mötet blev utbuade efter att Biden riktat sig till dem och sagt att de ”går hårt åt mig eftersom jag ibland blandar ihop namn”.

Han uppmanade sedan journalisterna att ”fokusera på Trumps lögner” i stället.

ANNONS